Προ ημερών η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προέτρεψε τους πολίτες της που διαμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα καθώς «επίκειται άμεσα» ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί πολίτες που ζουν στην Ουκρανία και δεν παίρνουν τόσα σοβαρά την οδηγία της κυβέρνησής τους.
Η Δύση εξακολουθεί να αμφισβητεί όλες τις δηλώσεις του Κρεμλίνου και κυρίως ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για πόλεμο, αλλά στο Κίεβο υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες που αμφισβητούν τις δικές τους, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τα όσα διαβάζουν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ουκρανική Υπηρεσία του BBC μίλησε με Αμερικανούς – επιχειρηματίες, δασκάλους, εθελοντές, που ζουν στο Κίεβο κι αλλού – και τους ρώτησε γιατί αποφάσισαν να γράψουν στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» την οδηγία της πατρίδας τους.
Δεν πρόκειται να πανικοβληθώ
Ο Σον Αλμέιντα γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Από το 2014 ζει στο Κίεβο, όπου έχει στήσει τη δική του κτηματομεσιτική επιχείρηση και δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει. «Δεν έφυγα από εδώ κατά τη διάρκεια των ταραχών του Μαϊντάν (σ.σ. οι διαμαρτυρίες το 2013 και 2014 που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς), ούτε όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, ούτε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς», είπε στο BBC και πρόσθεσε, «ας λέει ο Μπάιντεν ό,τι θέλει. Δεν θα πανικοβληθώ και δεν αφήσω τη χώρα που έγινε γίνει η νέα μου πατρίδα».
Ο Σον τόνισε πως δεν πιστεύει τα δυτικά ΜΜΕ και τους διπλωμάτες που λένε ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν. «Έχω κάνει οικογένεια εδώ, έχω μια κόρη που γεννήθηκε πέρσι», είπε ο Σον. Τη 16η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τις ΗΠΑ η Ρωσία θα έμπαινε στην Ουκρανία, ο Αμερικανός έστειλε την οικογένειά του στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Ο ίδιος δεν έφυγε από το Κίεβο και όπως διευκρίνισε κανείς από την αμερικανική πρεσβεία δεν επικοινώνησε μαζί του για να τον ρωτήσει αν θα μείνει ή θα φύγει από την Ουκρανία.
«Αυτό είναι το σπίτι μου»
Ο Αμερικανός, πρώην στρατιώτης, Ντέιβιντ Πλάστερ, ζει στην Ουκρανία τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι από τους ιδιαίτερα δραστήριους και δημοφιλείς εθελοντές μιας τοπικής κοινότητας. Συμμετέχει μάλιστα σε ένα πρότζεκτ στο YouTube κατά των αγενών οδηγών με τίτλο: Stop the Moose. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Μαϊντάν εκπαιδεύοντας Ουκρανούς και είχε πολεμήσει στην ανατολική Ουκρανία.
Ερωτηθείς εάν φοβάται μια πιθανή ρωσική επίθεση και αν πρέπει να φύγει από το Κίεβο ο Αμερικανός Ντέιβιντ Πλάστερ απάντησε: «Αυτό είναι το σπίτι μου».
«Σέβομαι τον Μπάιντεν, αλλά δεν φεύγω»
Ο Τζέιμς Μάρτιν γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Αϊόβα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στη συνέχεια φοίτησε στο Ινστιτούτο Χάλυβα και Σιδηρού της Μόσχας. Μετακόμισε στο Κίεβο και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών. Αποφάσισε να αγνοήσει την οδηγία του Λευκού Οίκου για εκκένωση. «Δεν φεύγω από την Ουκρανία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τον Μπάιντεν ή την κυβέρνησή του».
Ο Τζέιμς παντρεύτηκε πρόσφατα στην Ουκρανία. «Οι προειδοποιήσεις ήταν πολλές αλλά ο κόσμος είναι ακόμα εδώ και δεν θα φύγει».
«Ο Βλαντίμιρ είπε πως δεν θα επιτεθεί»
Η Αλίσια Ντέι ζει στον Ντνίπρο. Φοβάται το ενδεχόμενο της εισβολής αλλά δεν πρόκειται να φύγει για καθαρά προσωπικούς λόγους.
«Μένω στην Ουκρανία για πολλούς λόγους. Πρώτον ο Βλαντίμιρ είπε ότι δεν θα εισβάλει, άρα γιατί να φύγω; Δεύτερον είμαι ανεμβολίαστη. Τρίτον, ο σύζυγός μου είναι στο νοσοκομείο. Τέταρτον, ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε ακόμα κι αν γίνει η εισβολή». Η Αμερικανίδα Αλίσια είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και βίγκαν. «Δεν θα εγκαταλείψω το γουρουνάκι και το μοσχάρι που εγώ η ίδια έσωσα από τη σφαγή», δήλωσε στην Ουκρανική Υπηρεσία του BBC.
Παρόμοιο ρεπορτάζ έκανε στην Ουκρανία και το δίκτυο ABC: