ΑΘΗΝΑ
00:31
|
21.05.2024
Τα τηλεφωνικά απόρρητα, η κατάσταση στο Ντονμπάς και η διπλωματία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την Κυριακή στις 11:00 π.μ. ώρα Παρισιού (13:00 ώρα Μόσχας). Το Παρίσι σημείωσε, ότι η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών αντιπροσωπεύει την τελευταία δυνατή προσπάθεια, για να αποφευχθεί μια μεγάλη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ωστόσο, ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την πρακτική της αποκάλυψης του απόρρητου μέρους των συνομιλιών, αλλά είναι έτοιμο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να πει την αλήθεια, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την αποκάλυψη του διαβαθμισμένου μέρους των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν.

Ελπίζω ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ σε έναν κόσμο, όπου θα πρέπει να αποκαλύψουμε τις μεταγραφές των απόρρητων τμημάτων των συνομιλιών μεταξύ Προέδρων. Αλλά εάν είναι απαραίτητο να αποδείξουμε ότι ο πρόεδρός μας έχει δίκιο, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί“.

Απαντώντας στην παρατήρηση του οικοδεσπότη, ότι τέτοιες διαρροές είχαν ήδη γίνει από το Παρίσι, ο Πεσκόφ είπε, «Δυστυχώς, ναι», «Οι Γάλλοι συνάδελφοί μας έχουν ήδη διαρρεύσει τέτοιες πληροφορίες πολλές φορές σκόπιμα».

Ο Πεσκόφ επέκρινε τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν για την αποκάλυψη λεπτομερειών των συνομιλιών μεταξύ των Ρώσων και Γάλλων ηγετών. 

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για τις κλειστές συνομιλίες του Πούτιν με τους ηγέτες άλλων χωρών, αλλά σε μια κατάσταση μετά τη δήλωση του Γάλλου διπλωμάτη, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μέρος των συνομιλιών, για να δείξει πώς ο Γάλλος διπλωμάτης παραμόρφωσε τα λόγια του Πούτιν.

Ο Πούτιν για την κλιμάκωση στο Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στον Εμανουέλ Μακρόν, ότι η τρέχουσα κλιμάκωση στο Ντονμπάς προκλήθηκε από προκλήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων.

Εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης κατά μήκος της γραμμής στο Ντονμπάς. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κλιμάκωση προκλήθηκε από προκλήσεις από τα ουκρανικά στρατεύματα“.

«Σε συνέχεια των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα και τις τακτικές τηλεφωνικές επαφές, οι πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Πούτιν και Μακρόν, συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να τονωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στη σύγκρουση στο Ντονμπάς.

Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι «το Κίεβο προσομοιώνει μόνο τη διαπραγματευτική διαδικασία και συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ και τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στο σχήμα της Νορμανδίας».

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι θα ήταν σκόπιμο να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων μέσω των υπουργείων εξωτερικών και των πολιτικών συμβούλων των τεσσάρων εθνών της Νορμανδίας. Αυτές οι επαφές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εκεχειρίας και να εξασφαλίσουν την πρόοδο γύρω από το Ντονμπάς», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα