Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο σύμμαχός του ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αποφάσισαν τη συνέχιση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Η «επιδείνωση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία αναφέρθηκε σε δήλωση της Λευκορωσίας ως ένας λόγος για να παραμείνουν εκεί περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες. Η κίνηση θα ενισχύσει τους φόβους ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Λευκορωσία.
Οι δυτικοί ηγέτες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι αναζητά πρόσχημα για να στείλει στρατεύματα. Μάλιστα το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση. Από την πλευρά της η Μόσχα επανέλαβε πως δεν σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της. Δεν έχει πάντως επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ακόμη τη δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας.
Εκρήξεις ακούστηκαν στη ζώνη σύγκρουσης της ανατολικής Ουκρανίας όλη τη νύχτα και μέχρι την Κυριακή.
Εκρήξεις ακούστηκαν από την πόλη Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, ενώ και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι δέχθηκαν σφοδρά πυρά.
Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν η Μόσχα ενδιαφέρεται πλέον για τη διπλωματία.
«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο διάλογο;». ρώτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε για πάντα ένα κλαδί ελιάς ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα».
Ο Πούτιν μίλησε ξανά τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έως και 190.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστικών δυνάμεων στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
Ο κ. Πούτιν απαιτεί εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ η δυτική συμμαχία αρνείται ότι αποτελεί οποιαδήποτε απειλή για τη Ρωσία.
Υπάρχουν φόβοι ότι μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο ακόμα πιο αιματηρό από τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που έχει κοστίσει τουλάχιστον 14.000 ζωές.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε στο BBC News ότι είχε δει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε «τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945».
Καθώς οι εκρήξεις ξέσπασαν στο Ντόνετσκ το πρωί της Κυριακής, αυτονομιστές στο Λουχάνσκ κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι διέσχισαν τη γραμμή του μετώπου για να πραγματοποιήσουν επίθεση που σκότωσε δύο πολίτες.
Δεν δόθηκαν αποδείξεις για τον ισχυρισμό, αλλά οι Ρώσοι ερευνητές άνοιξαν έρευνα. Δεν ήταν σαφές σε ποια νομική βάση διεξαγόταν η ρωσική έρευνα, αλλά η Ρωσία έχει δώσει υπηκοότητα σε τουλάχιστον 720.000 ανθρώπους σε εδάφη ανταρτών.
Οι αυτονομιστές και οι κυβερνητικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της εκεχειρίας δεκάδες φορές την Κυριακή. Το Σάββατο, διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός αυξήθηκαν δραματικά αυτή την εβδομάδα.
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εκκενώνονται από τα αυτονομιστικά εδάφη στη Ρωσία, ενώ άνδρες σε ηλικία μάχης κινητοποιούνται για να πολεμήσουν.
Μιλώντας καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από το Ντόνετσκ για τη Ρωσία με το λεωφορείο με την τετράχρονη κόρη της, μια εκτοπισμένη που έδωσε το όνομά Τατιάνα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: “Είναι πραγματικά τρομακτικό. Έχω πάρει ό,τι μπορούσα να μεταφέρω.”
Οι αυτονομιστές ηγέτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει μια επίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών – ισχυρισμός που είχε απορριφθεί νωρίτερα από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Πηγή: BBC