ΑΘΗΝΑ
00:38
|
05.05.2024
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε εντολή στον ρωσικό στρατό για ειρηνευτικές επιχειρήσεις στις Λ.Δ. του Ντονμπάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε απόψε πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα δύο νέα κράτη.

Δημοσιογράφοι επικαλούμενοι το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε νωρίτερα απόψε, μετά το διάγγελμά του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μεταδώσει πως η εντολή δόθηκε στον ρωσικό στρατό προκειμένου να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές επιχειρήσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ αφότου τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητες.

Ο επικεφαλής του γραφείου της ιστοσελίδας Middle East Eye στην Τουρκία, Ραγκίμπ Σοϊλού, επικαλείται δε στη συνέχεια και δηλώσεις του βουλευτή του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας Λεονίντ Καλάσνικοφ πως είναι 100% βέβαιως πως τα ρωσικά στρατεύματα θα σταλούν στις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στο Ντονμπάς εκτίμησαν στη συνέχεια ως πιθανό και άλλοι δημοσιογράφοι.

Η αντίδραση του Αντόνιο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα