ΑΘΗΝΑ
04:07
|
02.05.2024
Το Χονγκ Κονγκ θα θεσπίσει εντός των επόμενων ημερών τη λειτουργία πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Χονγκ Κονγκ θα θεσπίσει εντός των επόμενων ημερών τη λειτουργία πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την είσοδο σε εστιατόρια, καφετέριες και δημόσιες υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (Δευτέρα, 21/2) οι αρχές, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης εξαιτίας του κύματος της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, που σφυροκοπάει τη χώρα.

Ανησυχητικά είναι για τις αρχές του κινεζικού κρατιδίου τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται στην άκρως πυκνοκατοικημένη μητρόπολη. Σήμερα, ανακοινώθηκε αριθμός-ρεκόρ 24ώρου, 7.533 κρουσμάτων και 13 θανάτων, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού 11 μηνών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, από την Πέμπτη, όλοι οι πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ή ότι έχουν εξαίρεση για ιατρικούς λόγους για να φάνε σε εστιατόρια.

«Όλοι θα πρέπει να έχουν επάνω τους το δικό τους πιστοποιητικό ή τις εξαιρέσεις του, σαν ταυτότητα», δήλωσε σήμερα ο Κέβιν Τσόι, υφυπουργός Τροφίμων και Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ορισμένους χώρους, όπως τις αγορές, τα σούπερμάρκετ, τα νοσοκομεία και τα κυβερνητικά κτίρια, δεν θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά θα διενεργούνται έλεγχοι και όσοι δεν έχουν διαθέσιμο εν ενεργεία πιστοποιητικό ή έγκυρο αρνητικό τεστ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι το τελευταίο μέτρο που τίθεται σε ισχύ για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορονοϊού που σαρώνει τη μητρόπολη, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των οργανωμένων χωρών.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της ηπειρωτικής Κίνας, το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζει μια στρατηγική μηδενικών μολύνσεων Covid με αποτέλεσμα το κρατίδιο να μην έχει καταγράψει κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης για μήνες.

Όμως οι Αρχές δεν εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να προετοιμαστούν για τα χειρότερα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία από τις βασικές λύσεις είναι να δοθούν κίνητρα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, λιγότεροι από το 50% των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εμβολιασθεί πλήρως με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο ορίζοντας του σχεδίου της τοπικής κυβέρνησης είναι ο πλήρης εμβολιασμός των ενηλίκων 18 ετών και άνω με τις τρεις δόσεις του εμβολίου, μέχρι τον Ιούνιο, ως προϋπόθεση για την απόκτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πάντως, η κατάσταση στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι τραγική, με την πληρότητα στις ΜΕΘ και τις κανονικές κλίνες να υπερβαίνει το 95%, ενώ η εισροή ανεμβολίαστων ασθενών με κορονοϊό, και ειδικά των ηλικιωμένων, είναι συνεχής. Ως εκ τούτου αναμένεται η νοσηλεία ασθενών και σε ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να αποσυμπιεστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τις Αρχές, έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέας νοσοκομειακής μονάδας της Νήσου Λαντάου.

Πηγές: TASS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα