Tην επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο τράπεζες, τον αμυντικό τομέα και περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιακές αγορές. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ, όπως αναφέρει το Euronews.
Όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, θα υποστούν κυρώσεις από την ΕΕ, οι οποίες κατά κανόνα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
«Το πακέτο αυτό των κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα πονέσουν τη Ρωσία, και θα την πονέσουν πολύ» τόνισε ο Μπορέλ.
«Οι κατάφωρες παραβιάσεις που διαπράττει η Ρωσία δεν θα μείνουν αναπάντητες» σημείωσε. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κυρώσεις είναι ένα μόνο μέρος της απάντησης της ΕΕ και ανέφερε ειρωνικά σε σχόλιό του που αναφέρεται στις αγαπημένες συνήθειες των Ρώσων ολιγαρχών και αξιωματούχων: «Όχι πια ψώνια στο Μιλάνο, πάρτι στο Σεν Τροπέ, διαμάντια στην Αντβέρπη».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων-Φιλελεύθερων προχώρησαν σε πάγωμα της διαδικασίας έγκρισης του νέου ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Από την πλευρά της η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες: Τη Rossiya Bank, την IS Bank, την General Bank, την Promsvyazbank και την Black Sea Bank καθώς και σε τρεις «ιδιώτες με πολύ μεγάλη περιουσία»: Τον Γκενάντι τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον Ιγκόρ Ρότενμπεργκ. Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και η Νορβηγία συμμετέχει στις κυρώσεις
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.
Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό». δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Όσλο. «Χθες ήταν ένα σημείο καμπής», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες — ένα ταξίδι προγραμματισμένο εδώ και καιρό — όπου, όπως είπε, θα συμμετάσχει στις κυρώσεις που θα αποφασίσουν οι Εικοσιεπτά σε σχέση με τη Ρωσία.
«Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε αρκετά αποφασιστικά σε αυτό που συνέβη εδώ και μία μέρα», πρόσθεσε. Ο Στέρε επανέλαβε επίσης ότι τα γυμνάσια Cold Response 2022, του ΝΑΤΟ, που είχαν οριστεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στη Νορβηγία, θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί.
Σχεδόν 35.000 στρατιώτες από 28 χώρες αναμένονται για να εκπαιδευτούν εκεί, στη μάχη σε πολύ κρύο.
Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στη χώρα σε αρκετή απόσταση από τη γειτονική Ρωσία, ανακοινώθηκαν δεόντως και η Μόσχα προσκλήθηκε να στείλει παρατηρητές, υποστήριξε ο Στέρε.
Ουδεμία ασυνήθιστη αύξηση ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας εντοπίστηκε πρόσφατα, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κοντά στο έδαφος της χώρας του.
Στο πλαίσιο των μέτρων καθησυχασμού του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή στη Λιθουανία 30 έως 60 επιπλέον στρατιωτών που θα προστεθούν στους 140 που ήδη βρίσκονται εκεί, υπό γερμανική διοίκηση.
Πηγές: Euronews, BBC