ΑΘΗΝΑ
17:29
|
18.11.2024
Ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι το τείχος θα μειώσει την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο αγαθών και όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας έχει αρχίσει να χτίζει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με την Αϊτή σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση καθώς και το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και άλλων προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιντέρ παρευρέθηκε την Κυριακή στην τελετή των εγκαινίων. Ο ίδιος προσωπικά πάτησε ένα κουμπί και έτσι άρχισε να χύνονται οι πρώτες ποσότητες από το σκυρόδεμα στα θεμέλια αυτού που θα είναι το τείχος.

«Το όφελος και για τα δύο έθνη θα είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Αμπιντέρ από την επαρχία Νταχαμπόν, που βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το τείχος θα καλύψει τελικά σχεδόν το ήμισυ των συνόρων μήκους 392 χιλιομέτρων  με την Αϊτή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται εν μέσω επιδείνωσης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Γιοβενέλ Μοϋσέ τον περασμένο Ιούλιο. Εν μέσω αύξησης της βίας των συμμοριών και του πολιτικού αδιεξόδου σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών, πολλοί Αϊτινοί περνούν τα σύνορα προς τη Δομινικανή Δημοκρατία χωρίς άδεια, αναζητώντας εργασία στη γεωργία ή στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αν και οι δύο χώρες μοιράζονται το νησί της Ισπανιόλα, είναι πολύ διαφορετικές από την άποψη της ανάπτυξης. Η Αϊτή είναι ένα από τα φτωχότερα έθνη της Αμερικής, ενώ η Δομινικανή Δημοκρατία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Καραϊβικής που έχει αναπτυχθεί οικονομικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το κύμα μετανάστευσης των Αϊτινών χρονολογείται τουλάχιστον από το 2010, όταν το νησί χτυπήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό 7,2 βαθμών, ο οποίος σκότωσε περίπου 316.000 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι Αϊτινοί κατέφυγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή, τη Βραζιλία και, τους τελευταίους μήνες, στο Μεξικό, αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα σύνορά τους και καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους Αϊτινούς να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ απέλασαν την πλειοψηφία των περίπου 15.000 Αϊτινών που είχαν φτάσει στα νότια σύνορά τους με το Μεξικό ζητώντας άσυλο.

Το Μεξικό έχει επίσης απελάσει δεκάδες Αϊτινούς πίσω στην Αϊτή με αεροπλάνο και έχει κάνει προσπάθειες να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατακρίνουν τη μεταχείριση των μεταναστών από την Αϊτή από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας εκτίμησε ότι το τείχος των συνόρων θα μειώσει το λαθρεμπόριο εμπορικών αγαθών, όπλων και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και στα δύο έθνη.

Το τείχος, μήκους 164 χιλιομέτρων, σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι έτοιμο μια εβδομάδα πριν από την επέτειο της ανεξαρτησίας της Δομινικανής Δημοκρατίας από την Αϊτή στις 27 Φεβρουαρίου 1844.

Ο Αμπιντέρ είπε ότι η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών. Το τείχος από σκυρόδεμα με μεταλλικό πλέγμα θα έχει ύψος 3,9 μέτρα και θα διαθέτει οπτικές ίνες για επικοινωνίες, αισθητήρες κίνησης, κάμερες, ραντάρ και drones.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 70 παρατηρητηρίων και 41 πυλών πρόσβασης για περιπολία

Περίπου 500.000 Αϊτινοί και δεκάδες χιλιάδες απόγονοί τους ζουν στη Δομινικανή Δημοκρατία, ένα ισπανόφωνο έθνος περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε το 2018.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν στις 20/11 Μετρό, Λεωφορεία, Τρόλεϊ και τρένα

Μητσοτάκης για διαγραφή Σαμαρά: Ό,τι έγινε, έγινε, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία

Κατά της παροχής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία επιμένει ο Σολτς – Υπέρ η Μπέρμποκ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εξ αρχής υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα