ΑΘΗΝΑ
06:56
|
26.04.2024
Εν μέσω προσπάθειας του ανατολικού κοινοβουλίου να τον ανατρέψει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο για διεξαγωγή εκλογών πριν τα τέλη Ιουνίου ανακοίνωσε, χθες Δευτέρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία παρά την προσπάθεια του κοινοβουλίου να τον απομακρύνει υπέρ μιας νέας κυβέρνησης.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στα δυτικά της χώρας, επανέλαβε την απόφασή του να παραιτηθεί μόνο μετά από εκλογές, αψηφώντας τον ορισμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα από το ανατολικό κοινοβούλιο (που εδρεύει στο Τομπρούκ) στη θέση του πρωθυπουργού.

«Η απερίσκεπτη πορεία (του κοινοβουλίου του Τομπρούκ) απειλεί να μας επιστρέψει σε διχασμό και αναπόφευκτα θα οδηγήσει ξανά σε πόλεμο», ανέφερε ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα διεξαγάγει κοινοβουλευτικές εκλογές, ακολουθούμενες από προεδρικές εκλογές «το αργότερο ως τις 24 Ιουνίου», ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας είχε οριστεί πριν ένα χρόνο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ντμπεϊμπά, έπειτα από χρόνια πολέμου και διχασμού, που ξέσπασε μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Αυτό το σχέδιο επρόκειτο να κορυφωθεί με κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο, αλλά η διαδικασία κατέρρευσε λίγο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία, εν μέσω διαφωνιών των αντίπαλων φατριών για την εκλογική διαδικασία και τις υποψηφιότητες.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Ντμπεϊμπά διαβεβαίωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα καταρτιστεί Σύνταγμα, το οποίο θα θέτει τη νομική βάση για τις προεδρικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ ο αντίπαλός του πρωθυπουργός Μπασάγα έχει περιθώριο ως τις 24 Φεβρουαρίου για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα