ΑΘΗΝΑ
10:45
|
20.04.2024
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ρωσικές ενέργειες» είπε ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέο διάγγελμα προχώρησε λίγο μετά τις 22.20 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το πρώτο μέρος κλιμακωτών κυρώσεων που θα διαμορφωθούν στη συνέχεια ανάλογα με τις ενέργειες της Ρωσίας. Ξεκίνησε,έτσι, όπως είπε από μέτρα που αφορούν τη ρωσική οικονομική ελίτ, επαναλαμβάνοντας πως κατά τα άλλα έχει ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας στη Ρωσία.

Κατηγόρησε τον Πούτιν πως επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Κυρώσεις σε τράπεζες και στην ρωσική ελίτ

Οι πρώτες κυρώσεις αφορούν δύο μεγάλες ρωσικές τράπεζες, εκ των οποίων η μία είναι η τράπεζα VEB  και η άλλη είναι τράπεζα του ρωσικού στρατού, οι οποίες δεν θα έχουν δυνατότητα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές, ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβεβαίωσε επίσης πως συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Γερμανίας ώστε να μην λειτουργήσει ο ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2.

Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις σε βάρος προσώπων που σχετίζονται με την ρωσική οικονομική ελίτ και σε βάρος των οικογένειών τους και επιφυλάχθηκε και για άλλες κυρώσεις στο μέλλον ανάλογα με τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να παράσχουν αμυντική βοήθεια» στην Ουκρανία.

Ισχυρίστηκε πως τα μέτρα αυτά συνιστούν “αμυντικά μέσα” και όχι επιθετικά σε βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες της κυβέρνησης Πούτιν δεν είχε καμία δικαιολογία.

Προειδοποίησε τον αμερικανικό λαό πως η “υπεράσπιση της δημοκρατίας” θα έχει κόστος, προετοιμάζοντας το κλίμα για νέο κύμα ακρίβειας σε βάρος εκατομμυρίων αμερικανικών νοικοκυριών (και όχι μόνο).

Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στην “ενότητα” των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις ανακοινώνονται με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία μετά και από την χτεσινή αναγνώριση των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εξέλιξη συνιστά επιπλέον βήμα όξυνσης στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Νωρίτερα,  ο κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ κατά τη διάρκεια εμφάνισης στο CNN, έκανε λόγο για την αρχή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα