ΑΘΗΝΑ
15:31
|
06.05.2024
Ο Λευκός Οίκος άρχισε να αναφέρεται στις κινήσεις των υπό ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην αν. Ουκρανία ως «εισβολή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λευκός Οίκος άρχισε σήμερα την Τρίτη (22/2) να αναφέρεται στις κινήσεις των υπό ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή», αφού αρχικά δίστασε να χρησιμοποιήσει τον όρο, μια κόκκινη γραμμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιον Φίνερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

«Μια εισβολή είναι εισβολή και αυτό είναι σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση αντιστάθηκε αρχικά στο να ζητήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων επειδή ο Λευκός Οίκος ήθελε να δει τι επρόκειτο να κάνει στην πραγματικότητα η Ρωσία. Μετά την αξιολόγηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για νέα εισβολή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο λαϊκών δημοκρατιών, με κάποιους ωστόσο να επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για την πολυπόθητη, πλήρη εισβολή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε από πλευράς της ότι η ρωσική ενέργεια αποτελεί εισβολή, σχολιάζοντας την απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να σταματήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα ενεργούσαμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», είπε η Ψάκι.

Πηγές: The Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα