ΑΘΗΝΑ
14:41
|
19.04.2024
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου καλούνται τα ΑΕΙ να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων στα ΑΕΙ της χώρας, εκκίνησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με χθεσινή επιστολή της, η οποία ζητά από τα πανεπιστήμια να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους έως τα τέλη Μαρτίου.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να «κοπούν» έως και 20 τμήματα των ΑΕΙ από το φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων με βάση τα δεδομένα που δημιούργησε πέρυσι  ο θεσμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες υποψηφίους εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης και πολλά Τμήματα χωρίς πρωτοετείς φοιτητές.

Ειδικότερα, με επιστολή της προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κάλεσε τα ιδρύματα «να καταθέσουν την πρότασή τους, αξιολογώντας μια σειρά από στοιχεία που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση, όπως καταργήσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις τμήματος/τμημάτων με άλλο/α τμήμα/τμήματα του ίδιου ή άλλου ιδρύματος, ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών».

Η υπουργός υπογραμμίζει προς τους πρυτάνεις ότι «η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αποτελεί ένα εγχείρημα εθνικής σημασίας», προσθέτοντας ότι κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν στα ΑΕΙ πριν από λίγα χρόνια, με κυριότερη την άκριτη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και την ίδρυση νέων προγραμμάτων σπουδών, χωρίς προηγούμενη γνώμη από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή και χωρίς να υφίστανται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις των ΑΕΙ θα μελετηθούν σε συνδυασμό με τις προτάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Υποαμειβόμαστε-Δεν μας δίνουν τα προβλεπόμενα δώρα

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Η σχολική βία ως αντεστραμμένο είδωλο της «Αριστείας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα