ΑΘΗΝΑ
01:28
|
06.11.2024
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εκθέτει τι κατά τη γνώμη του συνιστά το διαχρονικό γνώρισμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε σήμερα στο Twitter έναν ιστορικό κατάλογο «παραδειγμάτων» για εκείνο που θεωρεί ως διαχρονικό χαρακτηριστικό στοιχείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: την «εφεύρεση» και «κατασκευή» καταστάσεων που χρησιμεύουν ως προσχήματα για τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ απέναντι σε ξένα κράτη.

Στο εισαγωγικό της σημείωμα, η ρωσική διπλωματία σημειώνει:
«Ο όγκος των ψευδών ειδήσεων που κατασκευάζονται και διαδίδονται από αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έχει πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Η Δύση ανακαλύπτει συνεχώς όλο και περισσότερες ημερομηνίες της υποτιθέμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αρνείται υποκριτικά το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς υποφέρουν από τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου.

Από την πλευρά μας, επιχειρούμε να απορρίψουμε αυτούς τους ισχυρισμούς. Παρακάτω, παρουσιάζουμε ψευδείς δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων σχετικά με την υποτιθέμενη εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και πολλά παραδείγματα από το παρελθόν που καταδεικνύουν ποιος στην πραγματικότητα δημιουργεί συνεχώς ψευδείς δικαιολογίες για να ενεργήσει επιθετικά εναντίον μιας ξένης χώρας».

Στη συνέχεια παρατίθενται οι δηλώσεις των δυτικών αξιωματούχων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν όλη την προηγούμενη περίοδο το έδαφος για την εκκίνηση της πολεμικής επιθετικότητας απέναντι στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ουκρανίας:

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στις 14 Ιανουαρίου:

«Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι η Ρωσία εργάζεται ήδη ενεργά για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στις 14 Ιανουαρίου:

«Μας έρχονται πληροφορίες ότι η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει την επιλογή να κατασκευάσει πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων αντιπληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στις 17 Φεβρουαρίου:

«Οι αναφορές για υποτιθέμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για εισβολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 17 Φεβρουαρίου:

«Σε απάντηση σε αυτήν την κατασκευασμένη πρόκληση, τα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης ενδέχεται να συγκαλέσουν θεατρικά έκτακτες συνεδριάσεις για να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη κρίση. Η κυβέρνηση θα εκδώσει διακηρύξεις δηλώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 17 Φεβρουαρίου:

«Δεν έχουν μετακινήσει κανένα από τα στρατεύματά τους έξω. Έχουν μετακινήσει περισσότερα στρατεύματα προς τα σύνορα.Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι εμπλέκονται σε μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» για να έχουν μια δικαιολογία για να μπουν μέσα. Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι είναι έτοιμοι να πάνε στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στις 17 Φεβρουαρίου:

«Μακάρι να μπορούσα να δώσω σε όλους καλύτερα νέα για αυτήν [την Ουκρανία], αλλά πρέπει να σας πω ότι η εικόνα συνεχίζει να είναι πολύ ζοφερή. Σήμερα, όπως είμαι βέβαιος ότι έχετε ήδη καταλάβει, ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» που έχει σκοπό να δυσφημήσει τους Ουκρανούς, με σκοπό να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, μια ψευδή πρόκληση για τη ρωσική δράση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 20 Φεβρουαρίου:

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις».

Στη συνέχεια, το tweet του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας παρθέτει έναν ενδεικτικό κατάλογο περιστατικών από την ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπου προσδιορίζει κάθε φορά την κατασκευασμένη αφορμή και την επιθετική κίνηση στην οποία οδήγησε:

1846: H έναρξη του πολέμου ενάντια στο Μεξικό.
Πρόσχημα: το ερώτημα αναφορικά με το ακριβές σύνορο ανάμεσα στο Μεξικό και την πολιτεία του Τέξας.

1854: Αμερικανοί καταστρέφουν την πόλη του Σαν Χουάν στη Νικαράγουα.
Πρόσχημα: H προσβολή του Πρέσβη των ΗΠΑ

1898: Oι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία. Καταλαμβάνουν το Πουέρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες και το Γκουάμ.
Πρόσχημα: Έκρηξη σε αμερικανικό ταχύπλοο σκάφος.

1914: Oι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της επανάστασης και καταλαμβάνουν τη Βερακρούζ.
Πρόσχημα: H σύλληψη οχτώ αμερικανών ναυτών.

1964: Oι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Βιετνάμ.
Πρόσχημα: To περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν, οι αναφορές για το οποίο είχαν παραποιηθεί σκόπιμα.

1965: Oι ΗΠΑ εισβάλλουν στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Πρόσχημα: H «προστασία των αμερικανών πολιτών» εν μέσω εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

1989: Oι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά.
Πρόσχημα: «επαναφορά της δημοκρατίας», προσαγωγή του άτυπου ηγέτη του Παναμά σε δίκη.

1999: Επιχείρηση των συμμαχικών δυτικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία.
Πρόσχημα: «σφαγή πολιτών» στο χωριό Ρατσάκ, η οποία αποδείχθηκε σύντομα ότι επρόκειτο για αναμέτρηση ανάμεσα σε ενόπλους μαχητές.

2003: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εισβάλλουν στο Ιρακ.
Πρόσχημα: «ανακάλυψη όπλων μαζικής καταστροφής», τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

2014: Συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ξεκινάει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, χωρίς τη σύμφωνη γμνώμη της συριακής κυβέρνησης.
Πρόσχημα: Καταπολέμηση τρομοκρατίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα