ΑΘΗΝΑ
21:34
|
06.05.2024
Αναμένει πως μπορεί να γίνουν «βήματα για την ενίσχυση» των διμερών σχέσεων «από το φυσικό αέριο και πολλά άλλα ζητήματα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Mε το μυαλό στην επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισάακ Χέρτζοκ στην Τουρκία επέστρεψε σήμερα από την τετραήμερη περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ» είπε σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας στην Τουρκία από την  περιοδεία σε ΛΔ Κονγκό, Σενεγάλη, Γουινέα Μπισάου, «μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη προόδου στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Επέμεινε ότι κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου (που δεν έχει αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής…) μπορούν να συζητηθούν «περαιτέρω βήματα» για την επίλυση του παλαιστινιακού.

Για όλα «φταίει» ο Νετανιάχου…

Εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις με αφορμή την επίσκεψη του Χέρτζοκ στις 9 ή 10 Μαρτίου στην Τουρκία προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν «βήματα για την ενίσχυση» των διμερών σχέσεων «από το φυσικό αέριο και πολλά άλλα ζητήματα».

Επέρριψε ευθύνες  στον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την παρατεταμένη ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας ότι όσο ήταν αυτός πρωθυπουργός «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία» εξομάλυνσης.

Την περασμένη βδομάδα είχαν μεταβεί στο Ισραήλ για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Χέρτζοκ στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης αυτής το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Τουρκία και Ισραήλ έχουν ευρεία επιρροή στην περιοχή και έχουν συμφωνήσει αμφότερες πως η αναθέρμανση των σχέσεων μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

Οι επισκέψεις Χέρτζοκ σε Αθήνα και Λευκωσία

Ο Ισαάκ Χέρτζοκ αναμένεται μεθαύριο, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας θα έχεις συναντήσεις με την ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 2 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει ανάλογη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και στις 9 ή στις 10 Μαρτίου θα μεταβεί στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα