ΑΘΗΝΑ
16:33
|
05.11.2024
«Η πολιτική μας είναι να προχωρήσουμε προς την ΕΕ, αλλά χωρίς να διαβρωθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θα καταδικάσει την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν η Ουκρανία καταδικάσει δημόσια τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999.

Η δήλωσή του Σέρβου προέδρου αποτελεί απάντηση στον Ουκρανό πρέσβη Αλεξάντερ Αλεξάντροβιτς, ο οποίος είπε πως ο ουκρανικός λαός αναμένει από τη Σερβία να καταδικάσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τη Ρωσία.

«Έχω μια απλή απάντηση σ’ αυτό» ανέφερε ο Βούτσιτς, «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε τις σχέσεις φιλίας μας με ορισμένες χώρες, άλλωστε δεν αποφασίζουμε με κανέναν τρόπο εμείς για την τύχη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βούτσιτς σε τηλεοπτικό σταθμό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μονακό.

«Ωστόσο, αν είναι έτσι, καλώ τον κ. Αλεξάντροβιτς να καλέσει τον πρόεδρο της χώρας του κ. Ζελένσκι και να του ζητήσει να καταδικάσει ήδη από σήμερα το βράδυ μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος την αποτρόπαια επίθεση κατά της Σερβίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει. Μόλις το κάνει αυτό, θα αποδεχθώ ευχαρίστως την πρόσκλησή του και θα απαντήσω στις εκκλήσεις του», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά η πολιτική της δεν είναι ουδέτερη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μπορεί η Σερβία να βρίσκεται σε ενταξιακή διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τις παραδοσιακές της φιλίες.«Η πολιτική μας είναι να προχωρήσουμε προς την ΕΕ, αλλά χωρίς να διαβρωθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα – αυτή η πολιτική έχει αντέξει σκληρές προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι θα αντέξει και εκείνες που είναι ακόμη μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντοτε υποστηρίζαμε την ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Σερβία «είναι η μόνη χώρα που τηρεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο»

Ο ίδιος ανέφερε, σύμφωνα με το Euroactive, ότι έχει ήδη ασκηθεί πίεση στη Σερβία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι αναμένει η πίεση αυτή να αυξηθεί. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν δέχθηκε πιέσεις για το ουκρανικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι τη συνάντηση απασχόλησαν θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών της Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, θα αλλάξει τη συνολική δομή της παγκόσμιας ασφάλειας, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο που εκτός από τις ανησυχίες του για την κατάσταση, ανέφερε ότι η θέση της χώρας του «δεν είναι και η πλέον βολική».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Σέρβος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «ο σερβικός λαός δεν θέλει και δεν θα έχει ΝΑΤΟ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα