ΑΘΗΝΑ
06:27
|
18.11.2024
Η Ελλάδα πιστεύει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας διαμήνυσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα πιστεύει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην εθνική κυριαρχία και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης Αϊσάτα Ταλ Σαλ, στο Ντακάρ.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο είναι ιερό στην ελληνική εξωτερική πολιτική και έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε χαρούμενοι να συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες πάνω σε αυτό το επίπεδο».

«Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η UNCLOS έχει υπογραφεί από τη Σενεγάλη, και η Σενεγάλη είναι επίσης μέλος της ομάδας φίλων της UNCLOS, επομένως συνεργαζόμαστε σε αυτό» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σενεγάλη στον ναυτικό τομέα, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση. «Είχαμε μια γόνιμη συνομιλία για την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας-Σενεγάλης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στη ναυτική συνεργασία, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην αντιμετώπιση πανδημίας, στον τουρισμό και στο μεταναστευτικό. Συζητήσαμε επίσης για την εταιρική σχέση ΕΕ – Αφρικής, την κοινή προσήλωση Ελλάδας-Σενεγάλης στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ και θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την ομόλογό του της Σενεγάλης για θέματα ναυτικής συνεργασίας. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στην εμπορική ναυτιλία και δήλωσε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα παρέχει υποτροφίες στις ελληνικές ναυτικές σχολές, είτε για το εμπορικό ναυτικό είτε για το στρατιωτικό ναυτικό, σε δόκιμους από τη Σενεγάλη.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Αναδεικνύοντας τη σημασία της Σενεγάλης για την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπαίνει στην κεντρική σκηνή όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και στον κόσμο. Και αυτός είναι ο λόγος, προσέθεσε, «για τον οποίο λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε την πρεσβεία μας στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη». Επίσης, ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν την έδρα τους στη Σενεγάλη, καθώς και ότι ασκεί την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, «κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικής, τη χαρακτήρισε επιτυχημένη. Ακούστηκαν οι ιδέες σας και για την Ελλάδα είναι σημαντικό να ακούγονται οι απόψεις της Αφρικής στην Ευρώπη, επισήμανε.

Αφού σημείωσε ότι «δεν γνωρίζουμε την Αφρική καλύτερα από τον πληθυσμό της Αφρικής», ανέφερε πως επισκέπτεται τη Σενεγάλη για να ακούσει και να καταλάβει. Αναφερόμενος στη συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης, την ευχαρίστησε για τη συζήτηση για «πολλά σημαντικά πράγματα».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρούμενος για την επίσκεψή του στο Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο θα έχει συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, καθώς και για το γεγονός ότι θα αρχίσει να παράγει εμβόλια στη Σενεγάλη. «Ενημερώθηκα για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην Δ. Αφρική, το έργο του Ινστιτούτου στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων στην Αφρική και τις προοπτικές συνεργασίας με το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ» γνωστοποίησε μετά την επίσκεψη. Κατά τον Νίκο Δένδια, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται εμβόλια στις αφρικανικές χώρες και στον αφρικανικό λαό. «Η υγεία είναι παγκόσμιο αγαθό και όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται πρόσβαση» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη δωρεά εκατομμυρίων εμβολίων που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα.

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας συνεχάρη την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σενεγάλης για την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στην Αϊσάτα Ταλ Σαλ, την ευχαρίστησε για την «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη», καθώς και ότι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Μακί Σαλ (Μacky Sall). Είναι ο διάδοχος του προέδρου Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ. «Ήταν φιλέλληνας και νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ ανοίγοντας μια πρεσβεία στην πατρίδα του» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου γνωστοποίησε ότι παρέδωσε στον Πρόεδρο της Σενεγάλης πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντησή τους, οι Νίκος Δένδιας και Αϊσάτα Ταλ Σαλ υπέγραψαν Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εκτός από την ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σενεγάλη, συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΟΗΕ για το Σαχέλ και εξειδικευμένων think tanks σε θέματα Αφρικής παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Ντακάρ, ειδικού απεσταλμένου-Σαχέλ Ευθύμιου Κωστόπουλου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατάσταση σε Σαχέλ, οι προκλήσεις για την περιοχή και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή EUTM Mali και ενημερώθηκε για το έργο της Aποστολής στο Μαλί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Η Νιγηρία και η Ινδία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα