ΑΘΗΝΑ
19:24
|
19.05.2024
Εκλήθη σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ρέστα ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από την Ελλάδα σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά πληρώματος τουρκικού αλιευτικού σκάφους το απόγευμα της Τρίτης που επιχείρησε  να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού πετώντας ακόμη και πέτρες εναντίον του βορειοδυτικά των Οινουσσών, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού αναφέρουν πως εκλήθη σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα για το περιστατικό. Του επιδόθηκε σημείωμα για «δυσανάλογη χρήση βίας» σε βάρος αλιέων «στο Αιγαίο» και ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών ακόμη και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τί έγινε κατά το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας

Το περιστατικό καταγράφεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, όπου αναφέρεται πως το συμβάν έγινε στις έξι το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες όταν εντοπίστηκε τουρκικό αλιευτικό να ψαρεύει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Επίσης, οι τούρκοι ψαράδες πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Τότε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Διαφορετική εκδοχή δίνουν τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη δέχτηκαν πυρά από τα ελληνικά σκάφη γύρω στις 19.15 το απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου. Μετέδωσαν ακόμη ότι από τα πυρά τραυματίστηκε ένας ψαράς στο πόδι και πως στο σημείο έσπευσαν αργότερα δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα