ΑΘΗΝΑ
10:28
|
05.05.2024
Η Ουκρανία θεωρεί ότι η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορα της στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία θεωρεί ότι η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορα της στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο και θα ζητήσει από την Τουρκία να εξετάσει να κλείσει τη δίοδο στα ρωσικά πλοία προς τη Μαύρη Θάλασσα, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, σήμερα την Τετάρτη (23/2), όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο μπήκαν από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα για να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τη Μόσχα, κοντά σε θαλάσσιες περιοχές της Ουκρανίας. 

Ερωτηθείς για την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Μποντνάρ δήλωσε στο Reuters ότι τα πλοία αυτά συνιστούν «μεγάλο κίνδυνο» για το Κίεβο, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα είναι «συντριπτική».

«Πιστεύουμε ότι, στην περίπτωση μιας μεγάλης στρατιωτικής εισβολής ή στο ξέσπασμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας – όταν ο πόλεμος δεν θα είναι πια de facto αλλά de jure – θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να εξετάσει την πιθανότητα να κλείσει τα στενά για την Μαύρη Θάλασσα για τον επιτιθέμενο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μποντνάρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει της συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία,  η οποία είναι μέλος του NATO, υποχρεούται να διατηρεί ανοιχτά τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Η συμφωνία δίνει επίσης στην Άγκυρα το δικαίωμα να ρυθμίζει την κίνηση πολεμικών πλοίων και να κλείνει τα στενά σε ξένα πολεμικά σκάφη σε περιόδους πολέμου και όταν απειλείται. 

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα