Συγχρονίζοντας το βήμα της με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εξαιτίας της απόφασής της να στείλει στρατεύματα στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα να εφαρμόζει κυρώσεις στους Ρώσους που θεωρεί πως ευθύνονται για τις ενέργειες της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών.
«Οι Αυστραλοί πάντα αντιστέκονται σε όσους επιδίδονται σε εκφοβισμό και θα υψώσουμε το ανάστημά μας στη Ρωσία, μαζί με τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Μόρισον, προσθέτοντας πως «αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα κυρώσεων, τούτη είναι απλά η αρχή της διαδικασίας».
Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επέβαλε και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα,η Ιαπωνία θα αναστείλει την έκδοση βίζας για αξιωματούχους από τις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα απαγορεύσει επίσης τις εξαγωγές και τις εισαγωγές από τις δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, καθώς και την έκδοση και εμπορία νέων ρωσικών κρατικών ομολόγων στην Ιαπωνία. «Προτρέπουμε σθεναρά τη Ρωσία να επιστρέψει στις προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο μέσω μιας διπλωματικής διαδικασίας», δήλωσε σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως αναφέρουν οι Japan Times, είπε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους την Τετάρτη το πρωί και πρόσθεσε ότι η χώρα του προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα λάβει πρόσθετα μέτρα σε συντονισμό με την G7 και άλλα έθνη, εάν η κρίση βαθύνει.
Χθες Τρίτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, ο Καναδάς θα απαγορεύσει στους πολίτες του κάθε δοσοληψία με τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, θα επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν υπέρ της απόφασης να αναγνωριστούν οι περιοχές αυτές ως ανεξάρτητα κράτη και θα απαγορεύσει στους Καναδούς να συμμετέχουν σε αγορές ρωσικού χρέους, δήλωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επιπρόσθετες κυρώσεις θα επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος και ο Καναδάς θα απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο το ότι η Ρωσία εισέβαλε εκ νέου» στην Ουκρανία.
Γκουτέρες: Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ «δεν είναι α λα καρτ»
Με έντονο τρόπο επέκρινε τη Ρωσία και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης, χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, επικρίνοντας ανοικτά – πράγμα σπάνιο – κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.
Ο τρόπος που η Μόσχα περιγράφει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελεί «διαστροφή της έννοιας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων», έκρινε ο Πορτογάλος γενικός γραμματέας του Οργανισμού, ο οποίος ανέφερε επίσης πως δεν θεωρεί ότι στην ανατολική Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, όπως υποστηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η γενοκτονία είναι έγκλημα καλώς ορισμένο στο διεθνές δίκαιο και δεν νομίζω πως διαπράττεται τέτοια στο Ντονμπάς», είπε ο γγ του ΟΗΕ.
Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε επίσης να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία θα όφειλε να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά». Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», συνόψισε.
«Πρόκειται για μοιραίο χτύπημα στις συμφωνίες του Μινσκ που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ακόμη ο κ. Γκουτέρες, καλώντας τη Ρωσία να «πάρει ξανά τον δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» με τα άλλα μέρη.
Σκληρή απάντηση Λαβρόφ: «Ο γενικός γραμματέας δέχεται πιέσεις από τη Δύση»
Στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ απάντησε προ ολίγου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δέχεται πιέσεις από την Δύση για την Ουκρανία και υπενθύμισε πως ουδέποτε στο παρελθόν δεν είχε στηρίξει ανοικτά τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Ο Αντόνιο Γκουτέρες απεδείχθη ότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση και προσφάτως προχώρησε σε αρκετές δηλώσεις για το τι συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το στάτους του και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.