ΑΘΗΝΑ
11:16
|
26.04.2024
Σκληρή γλώσσα από την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και «αλληλεγγύη και συμπαράσταση» προς την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ρωσία παραβίασε τους πλέον θεμελιώδεις κανόνες της διεθνούς τάξης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καταδικάζοντας την απόφαση για «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η παγκόσμια κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτήν την ημέρα ντροπής για τη Ρωσία. Θα απαντήσουμε μαζί με τους εταίρους μας. Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία».

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρέι Μελνίκ, δήλωσε το πρωί στο γερμανικό δίκτυο ZDF ότι η χώρα του ακόμα δεν έχει λάβει τη στρατιωτική βοήθεια που θα περίμενε από το Βερολίνο. «Ο κατάλογος με τα αμυντικά όπλα που περιμένουμε από τη Γερμανία έχει κατατεθεί από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας από τις 3 Φεβρουαρίου. Ελπίζουμε έστω σήμερα να λάβουμε μια ειλικρινή απάντηση στο αίτημά μας», είπε ο Ουκρανός πρέσβης.

Ωστόσο, τα μηνύματα που στέλνουν οι Σοσιαλδημοκράτες προς το Κίεβο είναι συγκεχυμένα. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του SPD, Νιλς Σμιτ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk σήμερα: «Το αν θα βοηθήσει η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι κάτι πρέπει να το εξετάσουμε. Η συζήτηση πρέπει να γίνει, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όποια υπόσχεση για στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση στην Ουκρανία τις προηγούμενες εβδομάδες, θα άλλαζε την απόφαση του Πούτιν».

«Η Δύση ήταν αφελής»

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος στην κυβέρνηση Σολτς δήλωσε σήμερα: «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η Δύση… ήταν υπερβολικά αφελής». Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ πρόσθεσε «έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και σχολίασε ότι η επιβολή των κυρώσεων δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα πίεσης προς τη ρωσική πλευρά.

Κριστίνε Λάμπρεχτ: «Πρωτοφανείς και πάρα πολύ σκληρές» θα είναι οι κυρώσεις

Η Ρωσία πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για «πρωτοφανείς και πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις», προειδοποίησε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

«Απλώσαμε στη Ρωσία το χέρι για διαπραγματεύσεις κι εκείνη το χτύπησε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για διάλογο. Ωστόσο η Μόσχα δεν πρέπει να κάνει λάθος: το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκουν μαζί και υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον», δήλωσε η κυρία Λάμπρεχτ και τόνισε ότι αυτό ισχύει και για τους συμμάχους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, οι οποίοι «μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου η Ρωσία να απομονωθεί διεθνώς». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «διεξάγει πόλεμο εναντίον όλου του δημοκρατικού κόσμου, όχι μόνο της Ουκρανίας. Αισθάνεται ότι απειλείται από όλα τα κινήματα ελευθερίας. Νιώθει ότι κινδυνεύει από τη δημοκρατία στη γειτονιά του», δήλωσε ο κ. Μερτς στη BILD.

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bild

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα