Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη, να διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της ειρηνευτικής της δύναμης στη Βοσνία στέλνοντας 500 εφέδρους ως προληπτικό μέτρο για να αποτρέψει οποιαδήποτε αστάθεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Βοσνία βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά από τις μάχες, αλλά αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο διεκδικητικό αυτονομιστικό κίνημα των Σερβο-βόσνιων που, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές, έχει τουλάχιστον σιωπηρή υποστήριξη από τη Μόσχα.
«Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας διεθνώς έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει την αστάθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», ανέφερε σε δήλωση η δύναμη EUFOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ένα συνετό και αναλογικό μέτρο που αντικατοπτρίζει την ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ και της EUFOR για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας», πρόσθεσε.
Η Βοσνία, όπως και η Ουκρανία, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα δήλωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους ότι θα αντιδρούσε εάν η Βοσνία λάβει μέτρα για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι Σέρβοι της Βοσνίας, με επικεφαλής τον φιλορώσο Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσαν επίσης ότι θέλουν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και να μείνει εκτός ΝΑΤΟ.
Ο Ντόντικ, ο οποίος είναι Σέρβος, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βοσνία δεν πρέπει να πάρει θέση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ότι οι Σέρβοι δεν θα συμφωνούσαν ποτέ να συμμετάσχει η Βοσνία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η EUFOR, η οποία αντικατέστησε τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 2004, αποτελείται από περίπου 3.500 άτομα προσωπικό – 600 από αυτά βρίσκονται επί του παρόντος στη χώρα.
Περίπου 500 μέλη του προσωπικού από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, εκ των οποίων όλες είναι εφεδρείες EUFOR που βρίσκονται επί του παρόντος εκτός Βοσνίας, θα αναπτυχθούν εκεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέφερε η EUFOR.
Η Βοσνία διέρχεται τη χειρότερη πολιτική της κρίση από το τέλος των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990, με τους Σερβο-βόσνιους να αμφισβητούν τους κρατικούς θεσμούς ως μέρος της μακροχρόνιας προσπάθειάς τους να αποσχιστούν και τελικά να ενταχθούν στη γειτονική Σερβία.
Ο διεθνής απεσταλμένος της Βοσνίας για την ειρήνη Κρίστιαν Σμιτ χαιρέτισε την απόφαση να ενισχυθεί η δύναμη λέγοντας ότι υπογραμμίζει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα της Βοσνίας.
ΠΗΓΗ: Reuters