ΑΘΗΝΑ
09:55
|
21.05.2024
Οι ΗΠΑ προωθούν σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία για να εμφανίσουν την Ρωσία «διπλωματικά» απομονωμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκαλείται αύριο, Παρασκευή, εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ήδη έχουν συντάξει ένα σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και θα απαιτεί από τη Μόσχα να αποσυρθεί «αμέσως και άνευ όρων».

Αμερικανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι αναμένουν την άσκηση βέτο από τη μεριά της Ρωσίας. Ωστόσο θα θέσουν το σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία για να εμφανίσουν την Ρωσία «διπλωματικά» απομονώμενη επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν «τουλάχιστον 13» από το σύνολο των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

UN General Assembly to Vote 5 Countries to Security Council

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα προωθήσουν το σχέδιο απόφασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η οποία ωστόσο εκδίδει μη δεσμευτικές (από άποψη διεθνούς δικαίου) αποφάσεις.

Έχει ενδιαφέρον πως σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θυμήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο με σχετική άνεση παρακάμπτουν κάθε φορά που εξαπολύουν και μία επιχείρηση σε βάρος ξένων χωρών για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων (π.χ. πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας 1999, Ιράκ 2003, Λιβύη 2011 κ.α.)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Νέα έκκληση από την Αυστραλία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Το Ιράν αποχαιρετά τον πρόεδρό του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ευρωεκλογές: Συνεχίζονται οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα