ΑΘΗΝΑ
10:37
|
16.11.2024
Ήταν επιφανής μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ποιητής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής νεοελληνικής ποίησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήρης ημερών και αφήνοντας «κληρονομιά» ένα πλούσιο συγγραφικό έργο εξέπνευσε σήμερα σε ηλικία 94 ετών ο γεννημένος στη Δαμασκό της Συρίας, αμερικανικής καταγωγής μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ποιητής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής Έντουμντ Κίλι (Edmund Keeley).

Για το θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνοντας αναφορά στο σημανιτκό έργο του και τη σπουδαία συμβολή του στη διάδοση της ελληνικής κουλτούρας.

Ο Κίλι, που έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Συρία, στον Καναδά και την Ελλάδα όταν ο πατέρας του ήταν Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη,  συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες προβολής του νεοελληνικού πολιτισμού και της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

Γνώρισε στο αγγλόφωνο κοινό την ποίηση του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ρίτσου και του Σικελιανού, μεταφέροντας, πέρα από τις λέξεις, το πνεύμα, την αίσθηση της ελληνικής ποίησης, μέσα από τις προσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε, με ξεχωριστή τη μακρά φιλία του με τον Γιώργο Σεφέρη.

‘Εγραψε πολυάριθμα δοκίμια, επτά μυθιστορήματα, και μετέφρασε πλήθος ποιητικών έργων, μεταξύ των οποίων εκείνα των Σεφέρη, Ρίτσου, Καβάφη, Ελύτη και Σικελιανού. Επίσης, δημιούργησε και διηύθυνε επί σαράντα χρόνια το Τμήμα Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, όπου δίδαξε και ο ίδιος νέα ελληνική λογοτεχνία.

Το 1992 εξελέγη εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών. Για τις μεταφράσεις έργων ποίησης τιμήθηκε με το Columbia Translation Center/PEN Award (1975), το Harold Morton Landon Award της Ακαδημίας Αμερικανών Ποιητών (1980) και το Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για τη Μετάφραση Ποίησης που απονέμει η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (1987).

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τέσσερα μυθιστορήματά του: “Τα ημερολόγια μιας έρημης χώρας”, “Το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας”, “Η σιωπηλή κραυγή της μνήμης” και “Η σπουδή”, όλα από τις εκδόσεις Εξάντας. Επίσης κυκλοφορεί, από τον ίδιο εκδότη, το βιβλίο του “Αναπλάθοντας τον παράδεισο – το Ελληνικό ταξίδι (1937-1947)”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αθήνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Ανεξάρτητα κράτη» στο Θέατρο Χώρα

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα