ΑΘΗΝΑ
10:42
|
21.05.2024
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε τους όρους συνθηκολόγησης του Κιέβου: αποστρατιωτικοποίηση και «καθεστώς ουδετερότητας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματικές και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής γενικευμένης επιχείρησης στην Ουκρανία από τις 5.00 το πρωί σήμερα. Στο φόντο των γενικευμένων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε νευραλγικές πόλεις της Ουκρανίας ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε απόψε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη… «να διαπραγματευτεί» τους όρους  παράδοσης του Κιέβου σε σχέση με την συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο την εξασφάλιση εγγυήσεων «καθεστώτος ουδετερότητας» και της αποστρατικοποίησης (και απόσυρσης των όπλων) στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτοί είναι οι όροι που θέτει η Μόσχα», σύμφωνα με τον Πεσκόφ ώστε να επιτευχθεί «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και η εξάλειψη αυτού που Ρωσία θεωρεί πως συνιστά «απειλή» για την ασφάλεια του ρωσικού κράτους και του ρωσικού λαού.

Ο πρόεδρος συγκεκριμενοποίησε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα «κόκκινης γραμμής» είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι ο Πούτιν θα καθορίσει τον χρόνο των διαπραγματεύσεων τονίζοντας πως η Ρωσία θα το πράξει «εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να το συζητήσει».

Επανέλαβε δε ότι η ρωσική στρατιωτική  επιχείρηση «έχει τους στόχους της που πρέπει να επιτευχθούν». Και συνέχισε:

«Ο Πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν» διευκρινίζοντας ότι εάν το Κίεβο ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις τότε η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα μπορούσε να σταματήσει.

Μήνυμα Πούτιν σε επιχειρηματίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος απόψε σε Ρώσους επιχειρηματίες, τους διαβεβαίωσε ότι θα τους εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους στις δραστηριότητες τους.

Τους κάλεσε έτσι να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία, ενώ αναφερόμενος στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είπε ότι ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Ρωσία να ενεργήσει διαφορετικά.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαστικό μέτρο» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «απλώς δεν μας άφησαν καμία ευκαιρία να ενεργήσουμε διαφορετικά». Είπε επίσης ότι δημιούργησαν για την Ρωσία τέτοιους κινδύνους στον τομέα ασφαλείας, που ήταν αδύνατον να αντιδράσει με άλλα μέσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εξεπλάγην από το ότι, στις συνομιλίες με την Ρωσία για τα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι δυτικοί εταίροι δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους ούτε κατά ένα εκατοστό.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι η Ρωσία παραμένει τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, και δεν προτίθεται να καταφέρει πλήγμα στο σύστημα του όποιου νοιώθει ότι είναι τμήματα. «Δεν προτιθέμεθα να πλήξουμε το σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας στο οποίο βρισκόμαστε οι ίδιοι» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της Ρωσίας στην Δύση «πρέπει να αντιληφθούν και να μην θέτουν στόχο να μας βγάλουν από αυτό το σύστημα».

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα ότι θα τους εξασφαλίσει πλήρη ελευθερία, ενώ τους κάλεσε να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία. Και κατέληξε:

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να δείτε με κατανόηση ότι συμβαίνει και να συνεργασθείτε με πνεύμα αλληλεγγύης με την κυβέρνηση στην αναζήτηση εκείνων των εργαλείων, που θα στηρίξουν την παραγωγή, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά ξεκινώντας από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται».

Μετά τις 20.30 απόψε το νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Μετά τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το νέο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Θα έχει ενδιαφέρον εάν θα απαντήσει εμμέσως στις ρωσικές απαιτήσεις για ανάσχεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων…

Σε απόσταση μερικών δεκάδων χλμ από το Κίεβο

Το απόγευμα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Newsweek αναφέρουν πως η πτώση του Κιέβου στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων είναι θέμα ημερών…

«Σιδερούν παραπέτασμα» βλέπει ο Ζελένσκι

Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε το απόγευμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δέχτηκε εισβολή από τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «ακούει» τον ήχο του νέου αυτού σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν είναι μόνο οι εκρήξεις των πυραύλων, των μαχών και των αεροσκαφών. Είναι ο ήχος ενός νέου σιδηρού παραπετάσματος, το οποίο έπεσε και αποκλείει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το εθνικό καθήκον μας είναι να φροντίσουμε αυτό το παραπέτασμα να μην πέσει στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Γεωργιάδη: Ευχαριστώ που με χαρακτήρισε «μάπα»

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Νέα έκκληση από την Αυστραλία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Το Ιράν αποχαιρετά τον πρόεδρό του Εμπραχίμ Ραϊσί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα