Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους μεταποιητές συμπύρηνου ροδάκινου, οι οποίοι τη στιγμή που σχεδίαζαν το τι μέλλει γενέσθαι στη βάση του αυξημένου κόστους παραγωγής, σε ποσοστό άνω του 60%, «τώρα αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε έντονα και για τις επιπτώσεις και διαστάσεις που θα σημάνει για τον κλάδο μας η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστα Αποστόλου.
«Η εισβολή μας βρίσκει σε μια δύσκολη περίοδο έτσι και αλλιώς. Προτού το συγκεκριμένο ξέσπασμα, το κόστος παραγωγής μας είναι ήδη αυξημένο κατά 60% τουλάχιστον (κουτί, ενέργεια, ζάχαρη και μεταφορικά) και τώρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τις διαστάσεις των επιπτώσεων που έπονται, λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Η ανησυχία μας είναι ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και τι μεγέθους από όλες τις πλευρές».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε ότι στην τελευταία κρίση της Κριμαίας, οι κομπόστες και οι χυμοί των φρούτων είχαν μείνει εκτός εμπάργκο από τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά όπως πρόσθεσε, «τώρα πάμε σε μια κλιμάκωση των Ευρωπαϊκών μέτρων και μας ανησυχεί η αναμενόμενη αντίδραση από την πλευρά των Ρώσων. Που θα φτάσει αυτό; Μήπως αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν στη νέα λίστα και οι χυμοί των φρούτων;», αναρωτήθηκε.
Το δεύτερο σημαντικό που προκύπτει από την ρωσο-ουκρανική κρίση, είναι σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου το πόσο θα επηρεάσει την κατανάλωση των προϊόντων της ΕΚΕ η ψυχολογία που θα δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι τα προϊόντα της ΕΚΕ είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
«Από το τέλος του 2021, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, η κομπόστα πωλούνταν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ως και 60% ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο χωρίς να έχουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης», σημείωσε και πρόσθεσε «έχουμε μεγάλη αγωνία για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Σχετικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής, ο επικεφαλής της ΕΚΕ γνωστοποίησε πως «έχουμε ετοιμάσει δέσμη προτάσεων για τον μετριασμό του. Για να υλοποιηθούν όσα προτείνουμε και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, πρέπει να ψηφιστούν νέοι νόμοι, να γίνουν υποδομές και κυρίως να επεκταθούν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα».
Είναι μεγάλη ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των μεταποιητών φρούτων και αυτό μπορεί να καταστεί σαφές για τον καθένα, αρκεί να αναλογιστεί ότι «οι ανταγωνιστές μας από τρίτες χώρες, ήτοι μεταξύ άλλων Λατινική Αμερική, Νότιος Αφρική και ΗΠΑ, πληρώνουν την ενέργεια κατά 50% λιγότερα σε σχέση με εμάς, που χρεωνόμαστε με 200-220 ευρώ τη μεγαβατώρα».
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΚΕ τόνισε ότι «υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη της αξίας των προϊόντων και την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής. Έχοντας την εκτίμηση ότι θα έχουμε μια κανονική χρονιά ως προς το ύψος της παραγωγής και άριστη ποιότητα συμπύρηνου, τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν ένα δίκαιο επίπεδο τιμής».
ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ