Ασφαλώς όλοι θαυμάσαμε την απάντηση που έδωσαν οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες του Φιδονησιού στο ρωσικό ναυτικό: «να πάτε να γ@…», τους είπαν κατάμουτρα. Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν όλοι τους, μέχρις ενός, σύνολο 13 άτομα. Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι θα τους δοθεί το υψηλότερο παράσημο ανδρείας του ουκρανικού στρατού.
Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, έκανε τον γύρο του κόσμου. Ενδεικτικά παραθέτω τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Newsweek και των βρετανικών Daily Mail και Independent, με όλα τα σχετικά ντοκουμέντα, βίντεο κλπ. Από κοντά και οι δικοί μας, όπως η Καθημερινή που κάνει λόγο για «σύμβολο της γενναίας ουκρανικής αντίστασης».
Είναι εντυπωσιακό ότι το νέο πρόλαβε να περάσει και στη βικιπαίδεια, όπου στο ελληνικό λήμμα για το Φιδονήσι γράφει τα εξής: «Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δύο ρωσικά πολεμικά πλοία, το Vasily Bykov και το Moskva, βομβάρδισαν το Φιδονήσι. Αργότερα την ίδια μέρα, μετά από δεύτερη επίθεση, στο νησί έγινε εισβολή και κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεκατρείς Ουκρανοί συνοριοφύλακες, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της ουκρανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν.» Ανάλογα γράφονται και στο αγγλικό και το γαλλικό λήμμα.
Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι σε μία μόλις ημέρα οι εθελοντές συντάκτες της βικιπαίδειας πρόλαβαν να συντάξουν ειδικό λήμμα (σε 24 διαφορετικές γλώσσες!!!) αφιερωμένο στη ρωσική επίθεση στο νησί και τη θυσία των υπερασπιστών του.
Είναι μια χαρά στην υγεία τους
Παρ’ όλα αυτά – ευτυχώς για τους υπερασπιστές του νησιού – τα πράγματα δεν συνέβησαν έτσι! Διότι, όπως φαίνεται, οι άνθρωποι το σκέφτηκαν και αποφάσισαν να παραδοθούν. Και το νησί δεν βομβαρδίστηκε.
Στο βίντεο που δόθηκε από τους Ρώσους γίνεται λόγος για 82 στρατιώτες που συνελήφθησαν και είναι όλοι ζωντανοί.
Μάλιστα ένας Ρώσος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη υπογράψει δήλωση ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο εξής σε ενέργειες εναντίον του ρωσικού στρατού και πρόκειται σύντομα να αφεθούν ελεύθεροι.
Μπορεί κανείς να βρει την ανασκευή της είδησης στο ρωσικό RT και στην ελληνική σελίδα του Sputnik. Επίσης και στο Έθνος, που αρχικά είχε δημοσιεύσει την είδηση στην πρώτη της εκδοχή, αλλά στη συνέχεια τη συμπλήρωσε με την ανασκευή της. Στη συνέχεια ακολούθησαν ένα-ένα και άλλα ελληνικά μέσα.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Η υπόθεση αυτή θυμίζει τη «λέξη του Καμπρόν», του περίφημου αξιωματικού του Ναπολέοντα. Ο θρύλος λέει ότι στο τέλος της μάχης του Βατερλώ οι Άγγλοι ζήτησαν απ’ αυτόν και τους λίγους άντρες της φρουράς του, που είχαν μείνει ζωντανοί, να παραδοθούν, αυτός όμως τους απάντησε «Σκατά!», για να ακολουθήσει η ηρωική θυσία του ίδιου και των ανδρών του.
Το περιστατικό πέρασε στις διηγήσεις του Βίκτωρος Ουγκώ και του Εντμόν Ροστάν, και πλέον αποτελεί συστατικό τουσύγχρονου Ευρωπαϊκού φαντασιακού. Από τους λίγους που θα διαφωνούσαν είναι ο ίδιος ο Καμπρόν, που όπως κατ’ επανάληψη εξηγούσε στους συμπατριώτες του στο υπόλοιπο της ζωής του, συνελήφθη χωρίς να προλάβει να πει οτιδήποτε. Και αν και βαριά πληγωμένος, όχι μόνο επέζησε, αλλά παντρεύτηκε και τη Σκωτσέζα νοσοκόμα που τον περιέθαλψε.
Υ.Γ. Πώς κατασκευάζεις μια είδηση, και μάλιστα οπτικοακουστικά αδιαμφισβήτητη
Η ιστορία μας θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ. Επειδή όμως κάποιοι μπορεί ακόμα να αμφιβάλλουν για το τι πραγματικά έχει συμβεί στο Φιδονήσι, θα προσπαθήσω να εξηγήσω πώς κατά τη γνώμη μου κατασκευάστηκε αυτή η ιστορία.
Από την έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, έχω καταλήξει πως τα πράγματα έχουν ως εξής: Ο ήχος που ακούμε στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν έχει προέλθει κατά πάσα πιθανότητα από το παρακάτω βίντεο.
Εδώ βλέπετε τον Ουκρανό στρατιώτη να βιντεοσκοπεί με το κινητό του, παίρνοντας από μακρυά την εικόνα και τον ήχο του ρωσικού πλοίου που τους απευθύνεται με τηλεβόα. Την ίδια ώρα το βίντεο καταγράφει και τα δικά του σχόλια, τα οποία τα ακούει μόνο ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του, που είναι δίπλα του.
Προφανώς το βίντεο έφτασε στην αυθεντική του μορφή στα ειδικά επιτελεία – είτε του Κιέβου, είτε των δυτικών μέσων που αγωνίζονται για την ελευθερία και την αλήθεια, και που άμα δεν τους πιστεύουμε είμαστε συνωμοσιολόγοι – και κάποιος απ’ αυτούς βρήκε ενδιαφέρουσα την ιδέα να μας το πλασάρει σαν συνομιλία μέσω ασυρμάτου πριν τη μάχη, σε στυλ Μπραίηβχαρτ και Τζων Γουέην στη μάχη του Άλαμο.
Πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν ήταν κακή η ιδέα του…