Την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) προκάλεσαν οι απαράδεκτες αναφορές κατά του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο επίθεσης για το άρθρο του: «Ποιον ωφελούν τελικά οι δημοσκοπήσεις; Μήπως ήρθε η ώρα να απαγορευθούν;».
Συγκεκριμένα, κυβέρνηση και συστημικοί δημοσιογράφοι που εξαπέλυσαν ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του κ. Παπαδάκη, έφτασαν στο σημείο να απομονώσουν από την ιδιότητα του δικηγόρου ότι ήταν συνήγορος υπεράσπισης μέλους της «17 Νοέμβρη», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Το άρθρο του κ. Παπαδάδη δεν άρεσε στην ιστοσελίδα «iefimerida» του Χ. Ράπτη που έγραψε «Γνωστός δικηγόρος, υπερασπιστής της 17Ν, ζητάει να καταργηθούν οι δημοσκοπήσεις!», δημοσίευμα που αναπαρήγαγε στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, για να πάρει τη σκυτάλη ο Γιάννης Πρετεντέρης στο «Βήμα της Κυριακής» και να γράψει ότι οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές απαγορεύονται μόνο στη Βόρεια Κορέα.
Ο ΔΣΑ, με αφορμή την «απαξιωτική» –όπως αναφέρει– «αναφορά κορυφαίου Υπουργού της Κυβέρνησης… ταυτίζοντάς τον με τους εντολείς του», υπενθύμισε το αυτονόητο: ότι σε ένα κράτος δικαίου, ο ρόλος του δικηγόρου «πρέπει να γίνεται σεβαστός όχι μόνο από τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης».
Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δημόσια πολιτικά και πολιτειακά πρόσωπα αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταφέρονται δημοσίως εναντίον συναδέλφων σχετικά με υποθέσεις που χειρίζονται ή έχουν χειριστεί κατά το παρελθόν, εξομοιώνοντάς τους με τους εντολείς τους.
Με αφορμή την πρόσφατη απαξιωτική αναφορά κορυφαίου Υπουργού της Κυβέρνησης στον έγκριτο συνάδελφο Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ταυτίζοντάς τον με τους εντολείς του, το ΔΣ του ΔΣΑ είναι υποχρεωμένο να υπενθυμίσει ότι σε ένα κράτος δικαίου ο ρόλος του δικηγόρου πρέπει να γίνεται σεβαστός όχι μόνο από τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης (άρθρο 34 παρ. 1 ΚωδΔικ).
Σύμφωνα άλλωστε με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, ο δικηγόρος υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται ποτέ με αυτόν. Ο δικηγόρος, κατά τον θεσμικό του ρόλο, είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και απολαύει πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκφορά νομικής κρίσης (άρθρα 2, 89 ΚωδΔικ).
Ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Θέμιδας και ο δικονομικός ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του κράτους δικαίου και εχέγγυα ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.
Πηγή: Efsyn