ΑΘΗΝΑ
15:24
|
18.05.2024
Υπό την απειλή δυτικών κυρώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο από τα μεγαλύτερα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας φέρονται να περιορίζουν τη χρηματοδότηση για την αγορά πρώτων υλών από τη Ρωσία, υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Russia Today.

Το βήμα, το οποίο μπορεί να είναι μόνο προσωρινό, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, έγινε από τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Κίνας, την ICBC και την Bank of China, οι οποίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σήμερα Σάββατο, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η ICBC, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από άποψη ενεργητικού, και η Bank of China, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Κίνας για συναλλαγές νομισμάτων, ενδέχεται να χάσουν την πρόσβαση στο δολάριο, καθώς η χρηματοδότηση αγορών ρωσικών εμπορευμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη προς τη Μόσχα.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοί τους, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας, βάζοντας στη μαύρη λίστα Ρώσους αξιωματούχους και διακόπτοντας τις αεροπορικές υπηρεσίες από και προς τη Ρωσία.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικών εμπορευμάτων, με σχεδόν το 30% του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταναλώνεται επί του παρόντος από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην προμήθεια φυσικού αερίου κατά την τελευταία επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Παρασκευή, η Κίνα απείχε από το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που κατάδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων, στο οποίο η Ρωσία άσκησε βέτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα