ΑΘΗΝΑ
07:39
|
19.04.2024
«Η ειρήνη θα έχει τίμημα» είπε ο Μπορέλ καλώντας τους Ευρωπαίους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξοπλισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία γίνεται «όλο και πιο βάναυση και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με θάρρος. Το Κίεβο αντιστέκεται» δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ.

Ο Μπορέλ, ξεχνώντας πως είναι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και μιλώντας περισσότερο σαν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε πως οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη, διμερώς, προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Επικαλέστηκε δε αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, λέγοντας πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αμυντικά όπλα όλων των ειδών, τα οποία η ΕΕ θα παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Είπε επίσης, ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ». Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, «έσπασε αυτό το ταμπού» πρόσθεσε.

Παραχωρήστε μαχητικά στην Ουκρανία, αν θέλετε…

Ερωτηθείς αν στη στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπορέλ απάντησε ότι η Ουκρανία τα έχει ζητήσει, ωστόσο τα 450 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αν θέλουν τα κράτη-μέλη, σε διμερή βάση, μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι.

Εξάλλου, ο Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Μολδαβία και τη Γεωργία. «Πιστεύουμε ότι στη Μολδαβία θα αυξηθεί η ρωσική πίεση τις επόμενες ημέρες» είπε, εκφράζοντας ανησυχία και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ανησυχία για τη Βοσνία_Ερζεγοβίνη

«Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία» ανέφερε στη συνέχεια ο Μπορέλ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο τομέας της ενέργειας δε θα βγει αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση.

«Έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και πρέπει να τη μειώσουμε το συντομότερο δυνατό» είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να το κάνουμε πράξη και να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές και στο υδρογόνο.

Προβλέπει και άλλες αναταράξεις στις αγορές Ενέργειας

«Θα υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές Ενέργειας και οι τιμές θα αυξηθούν και για τους καταναλωτές. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους πλέον ευάλωτους. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ενέργειές μας κατά της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό» πρόσθεσε.

«Η ειρήνη θα έχει τίμημα», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος και για τους Ευρωπαίους. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα τώρα γιατί αργότερα το κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο» ανέφερε.

Τέλος, ο Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελβετία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα