ΑΘΗΝΑ
15:03
|
04.05.2024
Εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τις συνέπειες της κατάστασης στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία μίλησε, σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «η ελληνική κυβέρνηση, έχει ζητήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κώστα Σκρέκα, και θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.

Πέραν των άλλων συνεπειών, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις τόσο από τις κυρώσεις που αφορούν το swift, όσο και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%, ενώ οι όποιες πληθωριστικές συνέπειες, πέραν της ενέργειας, θα αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.

Πέραν των συνεπειών από την ουκρανική κρίση, ο κ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ανέφερε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, έως και 36% εκτινάχθηκαν τα futures στην αγορά του φυσικού αερίου, σήμερα Δευτέρα, μετά και τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση Απριλίου στην ολλανδική αγορά TTF εκτοξεύθηκε έως 30%, αγγίζοντας τα 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), λόγω της υψηλής αβεβαιότητας

Η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με ισχυρή ανατίμηση, όταν την παρελθούσα Παρασκευή είχε βρεθεί στα στα 91,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Ενώ η απόφαση για κυρώσεις εξαιρεί την ενέργεια, υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει ε απρόβλεπτο τρόπο στις δυτικές κυρώσεις, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, καθώς η Ευρώπη λαμβάνει από τη Ρωσία περίπου το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου, με πολλές από αυτές τις ποσότητες να ρέουν μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα