ΑΘΗΝΑ
18:50
|
27.04.2024
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας τόνισε ότι «η τραγωδία της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα Δυτικών χειρισμών που αποδέχθηκαν το εγκληματικό καθεστώς» μετά το πραξικόπημα του 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών παράνομων κυρώσεων», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που διεξάγεται στη Γενεύη, σήμερα Τρίτη.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να μιλήσω στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Ήλπιζα να το κάνω από το βήμα στη Γενεύη. Ωστόσο, αυτό στάθηκε αδύνατο λόγω της άρνησης της ΕΕ να σεβαστεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία», σημείωσε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Ελβετική πρωτεύουσα όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω της απαγόρευσης πτήσεων ρωσικών αεροπλάνων πάνω από τις χώρες της Ε.Ε.

«Επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών παράνομων κυρώσεων, τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν τη διεξαγωγή ειλικρινών και άμεσων επαφών οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση πολιτικών λύσεων σε οξείες παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ευρωπαϊκά κράτη στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «η τραγωδία της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα Δυτικών χειρισμών που συναίνεσαν και αποδέχθηκαν το εγκληματικό καθεστώς όπως διαμορφώθηκε μετά το αιματηρό αντισυνταγματικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014. Ένα πραξικόπημα που εκδηλώθηκε παρά τις εγγυήσεις της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διευθέτηση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης».

Όσο αφορά στην ατζέντα της Διάσκεψης σχετικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο Διάστημα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η απειλή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών και της μετατροπής του χώρου σε θέατρο ένοπλης σύγκρουσης γίνεται πιο πραγματική», και αυτό «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε στην παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη.

«Είναι απαράδεκτο για εμάς πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ να παραμένουν ακόμη σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη σε αντίθεση με τα βασικά σημεία της Συνθήκης περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων. Η κακή πρακτική των κοινών πυρηνικών αποστολών με τη συμμετοχή μη πυρηνικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Και κατά τη διάρκειά τους γίνεται εξάσκηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας», σημείωσε. «Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα έπρεπε να έχουν γυρίσει εδώ και καιρό στην πατρίδα τους και οι όποιες υποδομές στην Ευρώπη να έχουν εγκαταλειφθεί» σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα