ΑΘΗΝΑ
10:09
|
16.05.2024
Ανησυχίες για πιθανή πρόκληση της μεγαλύτερης προσφυγική κρίση αυτού του αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεπερνούν πλέον τους 670.00 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι εκτοπισμένοι άμαχοι ανέρχονται σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο. Αυτά τα στοιχεία έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη και στο Κίεβο εκτιμώντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση αυτού του αιώνα…

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο, εκτιμώντας πως ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων έχει φθάσει περίπου τις 677.000. «Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η πιο σοβαρή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα» δήλωσε ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Νωρίτερα, η η Σαμπία Μαντού μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ουκρανία αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Επισήμανε πως οι αριθμοί ανεβαίνουν με «γεωμετρική αύξηση» και πως με αυτόν τον ρυθμό τείνει να διαμορφωθεί «η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη».

Εκκληση για ανοικτά σύνορα χωρίς διακρίσεις

Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία — εκ των οποίων «ένας μη αμελητέος αριθμός» έχουν πάει στη Ρωσία ανέφερε η Μαντού.

«Η HCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δίνουν πρόσβαση στο έδαφός τους σε όλους όσοι φεύγουν: τους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Romanians Embrace Ukrainian Refugees Despite Past Tension | Time

Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, η εκπρόσωπος της HCR στην Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, εκτίμησε πως ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων φθάνει το ένα εκατομμύριο.

Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της HCR διαμήνυσε πως άνθρωποι που κατάφεραν να περάσουν περίμεναν έως και 60 ώρες σε συνθήκες ψύχους, σύμφωνα με τη Μαντού.

Η αναμονή για την είσοδο στη Ρουμανία μπορεί να φθάσει τις 20 ώρες, προσέθεσε, και χρειάζονται 24 ώρες για να διανυθεί η απόσταση των 60 χιλιομέτρων από την Οδησσό, στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 470.000 πολίτες τρίτων χωρών ζουν στη χώρα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ξένοι φοιτητές ή μετανάστες εργαζόμενοι.

«Μπορεί να έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη 6.000 από αυτούς στη Μολδαβία και τη Σλοβακία, όμως πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Σάφα Μσέλι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. Απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες αρχές γειτονικών χωρών με την Ουκρανία να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα «χωρίς (ρατσιστικές) διακρίσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα