ΑΘΗΝΑ
05:21
|
03.03.2024
Ως «αρνητή της πραγματικότητας» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «αρνητή της πραγματικότητας» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εν μέσω σφοδρού κύματος ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση, η Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) και ο Αλέκος Φλαμπουράρης (υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα) τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας των πλειστηριασμών «μόνο για 3.000 ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες», διατυπώνοντας μια εύλογη ερώτηση: «Αλήθεια, αυτή είναι η εικόνα που έχει ο κ. Μητσοτάκης για τα ευάλωτα νοικοκυριά στη χώρα μας και εξαντλείται σε 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες;».

Όπως σημειώνουν τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν 435.110 δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν θέλει να αντιμετωπίσει» τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ασπιρίνες» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η κοινή δήλωση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

«Εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που χτυπάει χιλιάδες νοικοκυριά και πνίγει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας των πλειστηριασμών μόνο για 3.000 ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες.

Αλήθεια, αυτή είναι η εικόνα που έχει ο κ. Μητσοτάκης για τα ευάλωτα νοικοκυριά στη χώρα μας και εξαντλείται σε 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες;

Από τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών υπάρχουν 435.110 δάνεια συνολικού ύψους 31,44 δισ. €, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε “κόκκινα” δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Γίνεται για ακόμη μια φορά φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δε θέλει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θέλει να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα Fund, χωρίς καμία προστασία της κατοικίας τους και χωρίς καμία δυνατότητα να προστατευτούν από τις εκβιαστικές πρακτικές και απειλές για εκποίηση της περιουσίας τους. Είναι αδιανόητο στην παρούσα χρονική συγκυρία να απειλείται με πλειστηριασμό η κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών και των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ασπιρίνες για την αντιμετώπιση βαριάς ασθένειας, καθώς μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν μπορεί με το εισόδημά του να βγάλει τον μήνα και μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο -με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει από τότε σπάζοντας αρνητικά ρεκόρ 25ετίας και υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης- είχε καταγραφεί σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ απώλεια αγοραστικής δύναμης του μέσου μηνιαίου ατομικού διαθέσιμου εισοδήματος που άγγιζε το 7% σε ετήσια βάση, ενώ η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε στο 10,4% και του μέσου μισθού των μισθωτών μερικής απασχόλησης στο 13,7%.

Είναι πλέον αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας να παρθούν μέτρα τώρα. Μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€. Μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, μέτρα για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ως αρνητής της πραγματικότητας.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Συντηρητικοί κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Ιράν, στις εκλογές της συνέλευσης

«Συνταγματικός» ολοκληρωτισμός

Σε εξέλιξη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Ε.Ε.: Από Ιούνιο πιθανότατα η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα