ΑΘΗΝΑ
05:01
|
03.07.2024
Η νέα κυβέρνηση εξελέγη από το κοινοβούλιο την ίδια ώρα που ένοπλες ομάδες κινητοποιούνται στην πρωτεύουσα, ενώ οι εθνικές εκλογές μοιάζουν πλέον ως μια μακρινή…
Ο νέος, εκλεγμένος από το κοινοβούλιο, πρωθυπουργός Φάθι Μπασάνγκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση την Τρίτη, αλλά ο εν ενεργεία πρωθυπουργός απέρριψε την ψηφοφορία και δεσμεύθηκε να μην παραχωρήσει την εξουσία, αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων φατριών ή εδαφικής διαίρεσης μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων.

Η ανακήρυξη του προέδρου του κοινοβουλίου, Φάθι Μπασάγκα, ως πρωθυπουργού μετά από τηλεοπτική ψηφοφορία επιδεινώνει τη μάχη εξουσίας με την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ αλ Ντεϊμπά, ο οποίος τοποθετήθηκε μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι.

Αντίπαλες ένοπλες ομάδες έχουν κινητοποιηθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη τις τελευταίες εβδομάδες και ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ρωσίας, που έχουν υποστηρίξει αντίπαλες αντιμαχόμενες φατρίες παραμένουν στη χώρα.

Το αν η κρίση θα πυροδοτήσει ένοπλη σύγκρουση παραμένει ασαφές, αλλά αφήνει τη Λιβύη χωρίς μια ενιαία κυβέρνηση, με τις κύριες πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις οικτρά διχασμένες και χωρίς σαφή πορεία προς τα εμπρός.

Ο Μπασάγκα είπε ότι είχε κάνει διευθετήσεις με τις «αρχές ασφαλείας και τις στρατιωτικές αρχές» για να δημιουργήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη, αλλά κάποιες ένοπλες ομάδες δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην εγκατάστασή του ως πρωθυπουργού, η οποία υποστηρίζεται από τον ανατολικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ.

Η κρίση δείχνει μια επιστροφή στη διαίρεση της Λιβύης μεταξύ αντίπαλων κυβερνήσεων που εδρεύουν στην ανατολή και τη δύση. Με τον Χάφταρ να κατέχει τις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ένας αποκλεισμός των εξαγωγών αργού της χώρας (1,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως) είναι επίσης πιθανός.

«Η πιο πιθανή επιλογή είναι η επιστροφή σε δύο κυβερνήσεις, καμία από τις οποίες δεν θα έχει τόση νομιμότητα, αλλά μόνο η μία θα ελέγχει την κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Τάρεκ Μεαγκερίσι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Το μεγάλο πλήθος στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του Μπασάγκα, με 35 μέλη, αντικατοπτρίζει τις εκτεταμένες διαπραγματεύσεις και τις υποσχέσεις για θέσεις που απαιτήθηκαν για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου και τα διάφορα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ είπε ότι η νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε από 92 από τα 101 μέλη που ήταν παρόντα στην αίθουσα την Τρίτη, σε σύγκριση με τα 132 που εγκατέστησαν την προηγούμενηπριν από ένα χρόνο.

Τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντεϊμπά αμφισβήτησαν τον απολογισμό του Σάλεχ για τη συνεδρίαση της Τρίτης, με ορισμένα μέλη να λένε ότι οι ψήφοι τους είχαν καταγραφεί αν και δεν ήταν εκεί, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητά του.

«Οι τυπικές και νομικές πτυχές εξακολουθούν να έχουν σημασία, αλλά πολλά από όσα έρχονται είναι εξαιρετικά πιθανό να καθοριστούν με τη βία», δήλωσε ο Τζαλέλ Χαρχαουί, ερευνητής στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες ομάδες που κυριαρχούν στην Τρίπολη είναι διχασμένες για την κρίση.

Η Λιβύη απολαμβάνει ελάχιστη ειρήνη ή ασφάλεια, μετά από την –υπό την στήριξη του NATO- εξέγερση κατά του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ μοιράστηκε μετά το 2014 μεταξύ αντιμαχόμενων παράλληλων διοικήσεων στα ανατολικά και δυτικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν μια κατάπαυση του πυρός και την ειρηνευτική διαδικασία μετά την κατάρρευση της ανατολικής επίθεσης κατά της Τρίπολης το 2020, με τις περισσότερες πλευρές στη Λιβύη να υποστηρίζουν δημόσια την προσωρινή κυβέρνηση ενότητας του Ντεϊμπά και να προγραμματίζουν εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2021.

Μετά την ακύρωση των εκλογών λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες, το κοινοβούλιο κινήθηκε για να πάρει τον έλεγχο της πολιτικής διαδικασίας και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Ντεϊμπά.

Οι επικριτές του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Ντεϊμπά, το κατηγορούν ότι σαμποτάρει τις εκλογές του Δεκεμβρίου και ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του επ’ αόριστον.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ξένες δυνάμεις που αναγνώρισαν την κυβέρνηση του Ντεϊμπά όταν εγκαταστάθηκε πριν από ένα χρόνο, απέφυγαν οποιαδήποτε οριστική δήλωση σχετικά με το ποια διοίκηση θα πρέπει τώρα να θεωρείται νόμιμη και αντ’ αυτού πίεσαν για γρήγορες εκλογές.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος μεταρρυθμιστής

Κοζάνη: Άνδρας έδεσε το σκυλί του σε φορτηγάκι και το έσερνε στο χωριό

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νότια Αφρική: Δολοφόνησαν τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του ύψους Ζακ Φρίταγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα