ΑΘΗΝΑ
09:25
|
05.05.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να αποκλείσει βασικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα (Τετάρτη, 2/3) να αποκλείσει βασικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων παγκοσμίως.

Χρειάστηκε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και συνολικά τις χώρες των G7 να θέσουν εκτός τις ίδιες τράπεζες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το μέτρο.

Σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν συναλλαγές αλλά σαν να μην υπήρχε το ίντερνετ αφού όλα τα στάδια της διαδικασίας δε θα γίνονται αυτόματα.

Ωστόσο, στις εφτά αυτές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται η 1η και η 3η μεγαλύτερη της Ρωσίας, αφού αυτές είναι απαραίτητες στα ευρωπαϊκά κράτη που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία. Αν τώρα, η Μόσχα κλείσει την στρόφιγγα του αερίου, τότε η λίστα θα διευρυνθεί.

Το μέτρο αυτό θα εμποδίσει τις τράπεζες αυτές να διεξάγουν τις οικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Η σημερινή απόφαση συντονίστηκε στενά με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος von der Leyen δήλωσε: «Με ταχύτητα φωτός, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τρία κύματα βαριών κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας. Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο».

Ο κατάλογος των τραπεζών που επηρεάζονται έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα