ΑΘΗΝΑ
10:11
|
04.05.2024
Η τιμή του αργού έφτασε σήμερα τα 110 δολάρια το βαρέλι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να σταθεροποιηθούν οι αγορές μετά την έναρξη της σύρραξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει τον ανήφορο παρά τα νέα μέτρα που στοχεύουν να ηρεμήσουν τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν μετά από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αργό πετρέλαιο Brent – το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου – έφτασε τα 110 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμής τα τελευταία επτά χρόνια.

Αυξήθηκε τόσο πολύ παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι ανησυχίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στους επενδυτές ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι προμήθειες πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου – αργού πετρελαίου West Texas Intermediate – αυξήθηκε σχεδόν στα 109 δολάρια το βαρέλι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και 30 άλλες χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) συμφώνησαν να απελευθερώσουν το πετρέλαιο σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των ενεργειακών αγορών παγκοσμίως.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διακοπή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εξετάζει πώς να επιταχύνει τη μετατόπιση του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Μια άλλη δήλωση του IEA σημείωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήρθε σε ένα «σκηνικό ήδη στενών παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, αυξημένης αστάθειας των τιμών και εμπορικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014».

Οι κινήσεις της τιμής της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο καθορίζονται κυρίως από την τιμή του αργού πετρελαίου, που είναι η πρώτη ύλη για τα καύσιμα, και τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και λίρας, επειδή η διαπραγμάτευση του πετρελαίου γίνεται σε δολάρια.

Τη Δευτέρα, η RAC ανέφερε ότι η μέση τιμή της βενζίνης είχε εκτιναχθεί σε υψηλό ρεκόρ των 1,51 λιρών το λίτρο την Κυριακή, ενώ το ντίζελ αυξήθηκε στις 1,55 λίρες.

Ο Τζέι Χάτφιλντ, επικεφαλής επενδύσεων στην ICAP, είπε ότι οι «δραματικές» αυξήσεις των τιμών που παρατηρούνται παγκοσμίως είναι απίθανο να επιμείνουν αν η κατάσταση στην Ουκρανία σταθεροποιηθεί.

Στο πεδίο του χρηματιστηρίου, οι αγορές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν εν μέσω φόβων για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Έχοντας ανοδική πορεία στις αρχές της διαπραγμάτευσης, ο FTSE 100 έγινε αρνητικός εν μέσω των προειδοποιήσεων για τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα και των ενδείξεων ότι η Ρωσία εντείνει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με μια μεγάλη σειρά εταιρειών να τερματίζουν τις ρωσικές δραστηριότητες και να σταματούν επενδύσεις, όπως η BP και η Shell.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό του στον αγωγό Blue Stream. Η Eni είναι συνιδιοκτήτρια του αγωγού, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom.

Εντωμεταξύ, ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies δήλωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία.

Η Φρανκφούρτη σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσαν να συνδέονται με την εξάρτηση της Γερμανίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Το νόμισμα της Ρωσίας παρέμεινε σταθερό, ωστόσο, αφού κατέρρευσε 30% τη Δευτέρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι των βασικών νομισμάτων. Ένα ρούβλι άξιζε λιγότερο από ένα σεντ ΗΠΑ στις συναλλαγές την Τρίτη.

Η πτώση του ρουβλίου μειώνει την αγοραστική του δύναμη και πλήττει τις αποταμιεύσεις των απλών Ρώσων. Η πτώση σταμάτησε μόνο όταν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διπλασίασε τα επιτόκια για να κάνει το νόμισμα πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Ο στραγγαλισμός των κυρώσεων στα οικονομικά της Μόσχας έπληξε την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας σε πολλά τεράστια ρωσικά αποθέματα χρήματος που διατηρούνται με τη μορφή ξένων νομισμάτων.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα