ΑΘΗΝΑ
13:37
|
09.05.2024
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το απόγευμα μετά από δύο ημέρες ομιλιών των πρεσβευτών των 193 χωρών. Η απόφαση δεν είναι νομικά δεσμευτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισμα που κατηγορούσε τη Ρωσία για παραβίαση του άρθρου 2 της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών για την εισβολή στην Ουκρανία και απαιτούσε την άμεση ανάσχεση της επίθεσης.

Ειδικότερα, 141 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ψήφισαν υπέρ, πέντε χώρες (Ρωσία, Λευκορωσία, ΛΔ Κορέας, Ερυθραία και Συρία) ψήφισαν κατά και άλλες 35 απείχαν από την ψηφοφορία (Αλγερία, Αγκόλα, Αρμενία, Μπαγκλαντές, Βολιβία, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κίνα, Κονγκό, Κούβα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουινέα Ισημερινού, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Καζακστάν, Κιργισία, Λάο, Μαδαγασκάρη, Μαλί, Μογγολία, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νικαράγουα, Πακιστάν, Νότια Αφρική, Νότιο Σουδάν, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Τατζικιστάν, Ουγκάντα, Τανζανία, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε).

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα μετά από δύο ημέρες ομιλιών των πρεσβευτών των 193 χωρών μελών με βασικό θέμα ένα σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.



Το σχέδιο απόφασης που προώθησαν κυρίως οι ΗΠΑ και ορισμένες από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση του άρθρου 2 της Χάρτας του ΟΗΕ, που αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.


Για να υιοθετηθεί το σχέδιο της απόφασης, το οποίο προωθεί η ΕΕ σε συντονισμό με το Κίεβο, θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ουκρανία: Ρώσοι χάκερς μετέδωσαν μηνύματα για την Ημέρα της Νίκης

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Γερμανία: «Αντισημίτες» οι ακαδημαϊκοί που τάσσονται υπέρ των φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα