ΑΘΗΝΑ
06:23
|
26.04.2024
«Η γραμμή που έχουμε είναι πολύ σαφής: δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, εγκαταλείποντας για λίγο την Ευρώπη, ενώ μαίνεται για έβδομη μέρα η σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Κάθε επόμενη μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή, όχι μόνο υποδομών, αλλά ανθρώπινων ζωών, αμάχων, στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε μαζί», τόνισε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ και σημείωσε ότι η Γερμανία βοηθά την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και με άλλα μέσα, αλλά, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, δε θα παρέμβει στρατιωτικά.

«Η γραμμή που έχουμε είναι πολύ σαφής: δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά. Αυτό ισχύει για το ΝΑΤΟ -δεν θα το κάνει- και για όλους τους άλλους επίσης. Αυτό θα ήταν λάθος σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε ο κ. Σολτς και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ιστορικές αλλαγές στις αμυντικές πολιτικές της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα στείλει αντιαρματικά όπλα και πυραύλους εδάφους -αέρος στην Ουκρανία – εγκαταλείποντας κι επίσημα τη μακροχρόνια άρνησή της να εξάγει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, σε μια ιστορική ρήξη με την εξωτερική της πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης ότι δεσμεύει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο για τις ένοπλες δυνάμεις του και θα αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ – ένα μέτρο στο οποίο είχε καθυστερήσει πολύ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς μετά την ανάληψη της καγκελαρίας, η οποία είχε προγραμματιστεί πριν την εισβολή της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη. Ο Γερμανός καγκελάριος περιηγήθηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και οι δυο τους συναντήθηκαν για συνομιλίες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό, ενώ στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, είναι σιωπηλό στην κριτική του για τη Ρωσία, στην οποία βασίζεται για τον συντονισμό της ασφάλειας στη Συρία, όπου η Μόσχα έχει στρατιωτική παρουσία και το Τελ Αβίβ έχει πλήξει συχνά στόχους τα τελευταία χρόνια. Ο Μπένετ υπερασπίστηκε την ισραηλινή αντίδραση στη νέα αυτή πολεμική κρίση, χαρακτηρίζοντάς την «μετρημένη και υπεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την επάνοδο του Ιράν στη συμφωνία του 2015 (JCPOA) ο Μπένετ δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα διαπραγματεύονται για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015, η οποία αδράνησε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Σημείωσε ακόμη ότι ανησυχεί πως η συμφωνία δε θα ελέγξει επαρκώς τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Σολτς απάντησε είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Ισραήλ, συμπλήρωσε ωστόσο ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε μια συμφωνία στη Βιέννη τώρα, γιατί τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω και δεν μπορεί να συνεχίσει να αναβάλλεται. Τώρα είναι επιτέλους η ώρα να πούμε “ναι” σε κάτι που αντιπροσωπεύει μια καλή και λογική λύση», είπε ο τόνισε, απευθυνόμενος στον Μπένετ.

Με πληροφορίες από BBC, The Jerusalem Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα