ΑΘΗΝΑ
20:30
|
19.04.2024
Ανατροπή, την τελευταία στιγμή, της χθεσινής απόφασης να συμμετέχουν χωρίς εθνικά σύμβολα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια εκπληκτική ανατροπή, οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν αύριο Παρασκευή, εξαιτίας του ρόλου τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε, πριν λίγο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) από το Πεκίνο, αναφέρει το Acossiated Press.

Η ανατροπή αυτή, έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου, χθες Τετάρτη, η IPC ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, ως ουδέτεροι αθλητές χωρίς σημαία, εθνικά χρώματα και άλλα εθνικά σύμβολα.

Η απόφαση αυτή δέχθηκε σκληρά πυρά και χαρακτηρίστηκε ακόμα και ως «προδοσία» που θα έστελνα λάθος μηνύματα στη ρωσική ηγεσία και τελικά ανατράπηκε. Όπως ανέφερε η Επιτροπή, άλλωστε, ήταν προφανές ότι πολλοί αθλητές θα αρνούνταν να αγωνιστούν ενάντια σε Ρώσους και Λευκορώσους, δημιουργώντας χάος στους αγώνες και πλήττοντας το κύρος τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, ανακοινώνοντας τα αρχικά μέτρα την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον ουκρανικό λαό, αλλά ανέφερε ότι οι ενέργειές του περιορίζονταν από τους κανόνες του Οργανισμού του και τον φόβο νομικών κινήσεων.

Ανακοινώνοντας σήμερα την αλλαγή της απόφασης ο Πάρσονς ανέφερε πως τις τελευταίες δώδεκα ώρες ένας συντριπτικός αριθμός μελών της Επιτροπής ήρθαν σε επαφή και δήλωσαν ότι αν δεν επανεξεταστεί η απόφαση «είναι πλέον πιθανό να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

Ο Πάρσονς πρόσθεσε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ταχέως κλιμακούμενη κατάσταση μας έχει φέρει τώρα σε μια μοναδική και δύσκολη θέση τόσο κοντά χρονικά στην έναρξη των Αγώνων».

Η Ρωσία αναμενόταν να έχει 71 αθλητές στο Πεκίνο. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσοι Λευκορώσοι αθλητές θα συμμετείχαν. Η Ουκρανία έχει πει ότι θα έχει 20.

Ο Πάρσονς απευθύνθηκε επίσης στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές λέγοντας: «Λυπούμαστε πολύ που επηρεάζεστε από τις αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις σας την περασμένη εβδομάδα για την παραβίαση της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Είστε θύματα των πράξεων των κυβερνήσεών σας».

Από την πλευρά της, η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή (RPC) δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, πως διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση και θεωρεί την απόφαση αβάσιμη.

«Η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή πιστεύει ότι η απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής της 3ης Μαρτίου 2022 είναι εντελώς αβάσιμη καθώς προφανώς έρχεται σε αντίθεση με μία από τις βασικές αρχές της παραολυμπιακής οικογένειας, τον απολιτικό χαρακτήρα του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Εξετάζονται εναλλακτικές για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Στον θρόνο του Μόντε Κάρλο ο Τσιτσιπάς

Αντεπίθεση του Ιράν: Η τέχνη της προσποίησης πριν το «γκολ»

Στον τελικό του Μόντε Κάρλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα