ΑΘΗΝΑ
09:17
|
01.06.2024
Πολλά αποδεικνύονται τα νομικά προβλήματα μέχρι την την εφαρμογή των κυρώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού έναντι της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να ανακοίνωσε τις «σκληρότερες» κυρώσεις που έχει επιβάλλει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία, ωστόσο τα νομικά εμπόδια μέχρι την εφαρμογή τους αφενός είναι πολλά, αφετέρου φαίνεται πως φοβίζουν ακόμη και τη βρετανική κυβέρνηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Αυτό εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στο γερμανικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε.

England Blick auf die Tower Bridge und The Shard mit Ausflugsboot auf der Themse, London

Αναφέρουν για παράδειγμα τα ρωσικά καύσιμα που βρίσκουν, παρά τις κυρώσεις, τρόπο να συνεχίζουν να μεταφέρονται στο βρετανικό έδαφος. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών απαγόρευσε στα ρωσικά πλοία να δένουν στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα με άμεση ισχύ. Όμως, δεν μπορεί να αποτρέψει την είσοδο στα πλοία που φέρουν σημαίες άλλων χωρών, ακόμα και αν αυτά μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης. Όπως αποδεικνύεται, αυτό δημιουργεί μία αντίφαση καθώς μπορεί να αποκλείονται οι ρωσικές εταιρίες αλλά όχι τα προϊόντα τους που υποτίθεται πως είναι και το ζητούμενο.  Το «γρίφο» αυτόν επιχειρεί να τον λύσει η βρετανική κυβέρνηση κοιτώντας προς την κατεύθυνση επίτευξης της πλήρους ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία.

Επιπρόσθετα, αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ‘i’ εξηγεί γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να επιβάλει κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπάρχει φόβος ότι αν δεν αποδείξουν με ακλόνητα στοιχεία τη σύνδεση των Ρώσων δισεκατομμυριούχων με το Κρεμλίνο τότε θα δοθεί το δικαίωμα σε αυτούς να «σύρουν» το βρετανικό κράτος στα δικαστήρια. Κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε λίστα, όμως πρέπει να την στοιχειοθετήσουμε ώστε να είναι νομικά θωρακισμένη.

Την Τετάρτη κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε πιέσεις από την αντιπολίτευση για πιο σκληρές και πιο άμεσες κυρώσεις προς Ρώσους ιδιώτες που σχετίζονται με την κυβέρνηση Πούτιν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ έφερε ως παράδειγμα τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που αντιμετωπίζεται ως persona non grata, καθώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να κινηθεί εναντίον του, παρά την σχέση του με την Μόσχα.

Από την άλλη, η πρόσφατη απόφαση του Αμπράμοβιτς να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι και μια σειρά περιουσιακών στοιχείων δείχνει ότι η πολιτική των κυρώσεων, ακόμα και αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί νομικά 100%, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στα άμεσα θιγόμενα πρόσωπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν έχει αποδείξεις ότι η Κίνα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία

ΔΝΤ: 2,2 δισ. δάνειο σε Ουκρανία

Οικονομία και πόλεμος, γεωπολιτική και κλίμα

Αιχμές Σκέρτσου για την περιουσία του Κασσελάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα