ΑΘΗΝΑ
22:42
|
19.04.2024
Σύσκεψη στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ μεταξύ διπλωματών από Αραβικό Σύνδεσμο, ΕΕ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ ακόμη και Νορβηγία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξελίξεις στη Συρία και οι δειλές προσπάθειες για επανέναρξη της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας» βρέθηκαν σήμερα τα ξημερώματα (αργά το βράδυ της 3ης Μάρτη ώρα Ουάσιγκτον) στο επίκεντρο ευρείας συνάντησης ξένων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Νορβηγία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Σε γραπτή κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη συνέχεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που  θα προστατεύσει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των Σύρων». Επιβεβαιώνουν (στα λόγια…) την υποστήριξή τους στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την «δέσμευσή» τους στην καταπολέμηση «όλων των μορφών τρομοκρατίας».

Ζητούν επίσης να επιτευχθούν «συγκεκριμένα αποτελέσματα» κατά τον επικείμενο έβδομο γύρο διαβουλεύσεων της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που αναμένεται να συνεδριάσει ως το τέλος τρέχοντος μηνός και επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτα τα δεινά» του συριακού λαού με αφορμή την επικείμενη 11η επέτειο από τις πρώτες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία στις 15 Μαρτίου 2011.

Απηύθυναν έκκληση για την επίτευξη μίας «εκεχειρίας εθνικής εμβέλειας» και σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου. «Συνεχίζουμε να τονίζουμε τη σημασία της ανεμπόδιστης πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια με όλα τα μέσα συμπεριλαμβανομένης της νέας εξουσιοδότησης για διασυνοριακή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Καταγγελίες για εκπαίδευση μισθοφόρων από τις ΗΠΑ στη Συρία

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες του αραβικού δικτύου Al Mayadeen, επικαλούμενο αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρουν πως δυνάμεις του αμερικανικού σταθμού στη βάση Αλ Τανφ που έχουν φτιάξει παράνομα στη Συρία εκπαιδεύουν Σύρους μισθοφόρους με τελικό προορισμό το Ντονμπάς, σημειώνοντας πως ανάμεσά τους είναι και πρώην τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την αμερικανική βάση στη Συρία «θερμοκήπιο ενόπλων» διά πάσα χρήση…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα