Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη πρότεινε σήμερα μια διαμεσολάβηση ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα προκειμένου να διευκολύνει τη διεξαγωγή εκλογών, η μετάθεση των οποίων τον Δεκέμβριο επιδείνωσε τις διαιρέσεις στη χώρα, η οποία από τότε έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.
Στην προσπάθεια να φέρει κοντά τα μέρη, η Αμερικανίδα Στέφανι Γουίλιαμς, ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη, πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο αντίπαλων θεσμών: της Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους με έδρα την Τρίπολη που λειτουργεί ως Γερουσία.
«Χθες βράδυ, έστειλα επιστολές προς τους ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους προσκαλώντας τους να ορίσουν έξι εκπροσώπους κάθε σώματος προκειμένου να συσταθεί μια μικτή επιτροπή για να επεξεργαστεί ένα συναινετικό συνταγματικό πλαίσιο», δήλωσε σήμερα η Γουίλιαμς στο Twitter.
Αυτό το «συνταγματικό πλαίσιο» θα πρέπει να διέπει τις μελλοντικές «προεδρικές και βουλευτικές εκλογές» τις οποίες ο ΟΗΕ θα ήθελε να δει να διεξάγονται «το ταχύτερο δυνατό» μετά τη μετάθεση των δύο ψηφοφοριών που είχε προβλεφθεί να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, εξήγησε η Γουίλιαμς στις επιστολές τις οποίες δημοσιοποίησε.
Πρότεινε να συγκληθεί αυτή η επιτροπή από τις 15 Μαρτίου προκειμένου να μελετήσει «επί 14 ημέρες» αυτό το συνταγματικό πλαίσιο.
Η Λιβύη η οποία είχε ήδη υπονομευθεί από διαιρέσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, βρέθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, που όρισε το Κοινοβούλιο υπό τον Φάτι Μπασάγα, και το υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε βάσει των πολιτικών συμφωνιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που έχει εγκατασταθεί στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία.
«Η επίλυση της λιβυκής κρίσης δεν κατοικοεδρεύει στον σχηματισμό αντίπαλων διοικήσεων ή σε αέναες μεταβατικές περιόδους», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ.
«Οι Λίβυοι πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν συναινετικό δρόμο που δίνει την προτεραιότητα στη διατήρηση της ενότητας και της σταθερότητας της χώρας», επέμεινε.
Κάλεσε τη Βουλή και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους να ενεργήσουν «με καλή πίστη» και να εργαστούν «εποικοδομητικά προκειμένου να προχωρήσουν προς τις εκλογές, προς το συμφέρον των 2,8 εκατ. Λίβυων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν».
Η Λιβύη δεν διαθέτει πλέον Σύνταγμα μετά την κατάργησή του από τον Καντάφι όταν ανέβηκε στην εξουσία το 1969. Από το 2011, η χώρα διέπεται από μια «συνταγματική διακήρυξη» εν αναμονή της έγκρισης ενός νέου θεμελιώδους νόμου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ