ΑΘΗΝΑ
03:02
|
21.09.2024
«Πυρά» εξαπολύει ο Ζελένσκι εναντίον του ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «Το ΝΑΤΟ αποφάσισε ηθελημένα να μην καλύψει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδίκασε, από την επίσημη σελίδα του στο facebook, την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην επιβάλλει ζώνη μη-πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις χώρες- μέλη «αδύναμες» και «ανασφαλείς».

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε, αργά το βραδυ της Παρασκευής: «Το ΝΑΤΟ αποφάσισε ηθελημένα να μην καλύψει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία. Πιστεύουμε πως τα κράτη του ΝΑΤΟ δημιούργησαν ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο το κλείσιμο των ουρανών πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε την ευθεία ρωσική επιθετικότητα εναντίον του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την αυτο-ύπνωση αυτών που είναι αδύναμοι, ανασφαλείς εντός τους, παρά το γεγονός ότι κατέχουν όπλα πολλές φορές ισχυρότερα των δικών μας».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, δήλωσε ότι αν επιβάλλονταν ζώνη μη-πτήσεων πάνω από την Ουκρανία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «θα οδηγούσε σε πόλεμο όλη την Ευρώπη» (full-fledged war in Europe). Παράλληλα, είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει, μαζί με τους συμμάχους της, να δίνει στους Ουκρανούς τα μέσα να πολεμήσουν οι ίδιοι εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, που μάλιστα προσέθεσε ότι «η συμμαχία δεν εξετάζει καν αυτό το δεδομένο». Ως «παρατραβηγμένο» (one step too far) και αληθινή κλιμάκωση που «δημιουργεί τον αληθινό κίνδυνο ενός τρίτου παγκόσμιου» είχα χαρακτηρίσει την Πέμπτη μια τέτοια προοπτική ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ.

Οι 30 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν την Παρασκευή, και συζήτησαν ποιά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Ουκρανικό ζήτημα. Παρ ότι η κατάσταση στο πεδίο είναι κακή για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα στην κρίση, και οι 30 συμφώνησαν, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ «ότι δεν πρέπει να υπάρξει ΝΑΤΟικό αεροσκάφος που να πετά πάνω από την Ουκρανία, ούτε ΝΑΤΟικός στρατός σε ουκρανικό έδαφος».

Κι αυτό επειδή, αφού ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, μια τέτοια κίνηση μπορεί και θα ερμηνευτεί ως casus belli, και μάλιστα εις βάρος μιας πυρηνικής δύναμης.

Πηγή: The Press Project

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα