ΑΘΗΝΑ
08:44
|
20.09.2024
Κυβερνο-τρομοκρατία, απειλές για χρήση βίας και ύποπτες επιστολές με λευκή σκόνη, καταγγέλλει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι απειλές για χρήση βίας, ακόμα και για τη ζωή των διπλωματών μας, αποτελούν πραγματικότητα, τόσο στην Ουκρανία όσο και σε άλλες χώρες, όπου δρουν ακτιβιστές υπέρ του Κιέβου», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι ρωσικές πρεσβείες έχουν υποστεί διαδικτυακές επιθέσεις και λειτουργούν κυριολεκτικά σε αποκλεισμό τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι ένας εικονικός, αλλά πραγματικός αποκλεισμός, που δεν ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες, δεν ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, αλλά εδώ και χρόνια», είπε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, η Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ρωσικού ΥΠΕΞ, οι διπλωματικές αποστολές της Μόσχας, έχουν πέσει θύματα επιθέσεων χάκερς πολλές φορές. «Δεν πρόκειται για απλούς απατεώνες ή εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αλλά για κυβερνο-τρομοκράτες. Οι απειλές για χρήση βίας, ακόμα και για τη ζωή των διπλωματών μας αποτελούν  πραγματικότητα για τις διπλωματικές μας αποστολές και τους διπλωμάτες μας τόσο στην Ουκρανία όσο και σε άλλες χώρες , που έχουν δρουν ακτιβιστές υπέρ του Κιέβου. Ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης εδώ και αρκετά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα όσα είπε η Μαρία Ζαχάροβα, υπάλληλοι των ρωσικών πρεσβειών και μέλη των οικογενειών τους, λαμβάνουν «φακέλους με άγνωστες ουσίες και απειλές». «Έχουν εκφοβιστεί από εξτρεμιστές, και σε κάποιες περιπτώσεις ξυλοκοπήθηκαν», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, η Μόσχα ζήτησε από τις αρχές στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να λάβουν μέτρα για την προστασία των πρεσβειών της Ρωσίας μετά την επίθεση κατά διπλωμάτη της στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι ευθύνονται για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Λιθουανίας, επικαλούμενος αστυνομικές πηγές, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας ξυλοκοπήθηκε το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου κοντά στην πρεσβεία.

Ένας ύποπτος για τον ξυλοδαρμό, ο οποίος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, περίπου 10.000 ανθρώπων, μπροστά από την πρεσβεία για να δηλώσουν την υποστήριξη τους στην Ουκρανία, φέρεται να συνελήφθη, ενώ ο Ρώσος διπλωμάτης αρνήθηκε ιατρική βοήθεια.

Αλλά και στην Ολλανδία, όπως κατήγγειλε χθες ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα Αλεξάντερ Σουλγκίν, το ρωσικό προξενείο δέχτηκε επίθεση με βόμβα μολότοφ που ευτυχώς δεν εξεράγη, το απόγευμα της Παρασκευής

Όπως ανέφερε ο πρέσβης, δεν ήταν και η μόνη εχθρική ενέργεια εναντίον Ρώσων διπλωματών τον τελευταίο καιρό, καθώς η πρεσβεία έχει λάβει επίσης επιστολές που περιείχαν λευκή σκόνη, με παραλήπτες τον ίδιο τον πρέσβη, τον στρατιωτικό ακόλουθο και τρεις ανώτερους διπλωμάτες.

Με πληροφορίες από Tass, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα