ΑΘΗΝΑ
15:23
|
18.05.2024
Στο φως μυστική συνάντηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Νέες συμμαχίες στη σκιά της ενεργειακής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλάζει γραμμή η Ουάσινγκτον απέναντι στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο; Σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τις «εχθρικές σχέσεις» του με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική. Η πετρελαιοπαραγωγός Βενεζουέλα, θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις που θα είχε ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η Ουάσινγκτον δείχνει διατεθειμένη να αναθερμάνουν τις παγωμένες σχέσεις τους με τον σοσιαλιστή Μαδούρο και να δεχθούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ξανά στις αμερικανικές ενεργειακές αγορές.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών αυτών με την κυβέρνηση του Μαδούρο δεν είναι προς το παρόν ασαφές, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου AP.

Η αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες σιωπηλών διαπραγματεύσεων από μεσάζοντες -Αμερικανούς λομπίστες, Νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη πετρελαίου- οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που επιχειρήθηκε επί προεδρίας Τραμπ.

Ωστόσο, η προσέγγιση του Μαδούρο– στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ενώ παράλληλα κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών – πήρε μια πιο επείγουσα διάσταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. Κυρώσεις, οι οποίες δείχνουν να έχουν τη δυναμική να αναδιαρθρώσουν τις παγκόσμιες συμμαχίες καθώς ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε σε ρεκόρ 40ετίας εξαιτίας των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση, φέρεται να ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο ίδιος φέρεται να συνοδευόταν από τον πρεσβευτή Τζέιμς Στόρι, κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καράκας, όταν η κυβέρνηση Τραμπ είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με τον Μαδούρο το 2019 αναγνωρίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα