ΑΘΗΝΑ
13:53
|
06.05.2024
Η Shell υπερασπίστηκε την απόφασή της να αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο παρά την εισβολή και τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Shell υπερασπίστηκε την απόφασή της να αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο παρά την εισβολή και τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση να αγοράσει το καύσιμο σε μειωμένη τιμή ήταν «δύσκολη».

Επιβεβαίωσε ότι είχε αγοράσει ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου την Παρασκευή, αλλά δεν είχε «καμία εναλλακτική λύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επιτέθηκε στην ενεργειακή εταιρεία, ρωτώντας στο Twitter: “Δεν μυρίζει το ρωσικό πετρέλαιο για εσάς ουκρανικό αίμα;”

Μέχρι στιγμής οι δυτικές χώρες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φοβούμενοι ότι θα αυξήσουν τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε «ενεργές συζητήσεις» με τους Ευρωπαίους εταίρους για την απαγόρευσή τους, διατηρώντας παράλληλα μια «σταθερή παγκόσμια προσφορά».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας την κίνησή της, η Shell είπε ότι αναγκάστηκε να αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία προκειμένου να διατηρήσει έγκαιρα τις προμήθειες καυσίμων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία είπε ότι παραμένει «συγκλονισμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία» και έχει σταματήσει τις περισσότερες δραστηριότητες που αφορούν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση με τις προμήθειες είναι «πολύ περίπλοκη».

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί σήμερα περίπου το 8% των προμηθειών εργασίας της Shell. Ένα από τα διυλιστήρια της εταιρείας, που παράγει ντίζελ και βενζίνη και άλλα προϊόντα, είναι επίσης από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

«Για να είμαστε σαφείς, χωρίς αδιάλειπτη παροχή αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια, η ενεργειακή βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής βασικών προϊόντων σε ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες», είπε ένας εκπρόσωπος.

«Τα φορτία από εναλλακτικές πηγές δεν θα είχαν φτάσει εγκαίρως για να αποφευχθούν διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς.

«Δεν πήραμε αυτή την απόφαση επιπόλαια και καταλαβαίνουμε τη δύναμη της αίσθησης γύρω από αυτήν».

Η εταιρεία είπε επίσης ότι θα προσπαθήσει να επιλέξει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο “όπου είναι δυνατόν” και ότι τα κέρδη από το ρωσικό πετρέλαιο θα διατεθούν σε ειδικό ταμείο που στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Ουκρανία.

Έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα τερματίσει όλες τις κοινοπραξίες της με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μετά την εισβολή.

Αυτό θα περιλαμβάνει την πώληση του μεριδίου 27,5% της εταιρείας σε μια μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου και μερίδιο 50% σε δύο έργα πετρελαιοπηγών στη Σιβηρία.

Θα τερματίσει επίσης τη συμμετοχή της στον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Ο αγωγός μήκους 1.200 χιλιομέτρων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα είχε ήδη τεθεί σε αναστολή από Γερμανούς υπουργούς.

Σε δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, η Shell ανέφερε ότι αναμένει ότι η κίνηση, η οποία θα ισχύει επίσης για οποιεσδήποτε «σχετικές οντότητες» με την Gazprom, θα αξίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σχετικό κόστος θα καταχωρηθεί στον ισολογισμό της αργότερα φέτος.

Η Shell ακολούθησε εταιρείες όπως η BP, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα εκφορτώνει το μερίδιό της στον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft – με πιθανόκόστος 25 δισ. δολαρίων.

Η BP δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει πώς ή σε ποιον θα πωληθεί το μερίδιό της στη Rosneft.

Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή της από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η σύγκρουση κατέστησε τη σημερινή της θέση «μη υποστηρίσιμη».

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα