ΑΘΗΝΑ
19:53
|
19.04.2024
Η χαρά για την νίκη δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος εις βάρος των Εκκλησιών τελείωσε. Τα ισχυρά συμφέροντα Εβραίων εποίκων καραδοκούν μέχρι την επόμενη αφορμή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προσπάθειες οργανώσεων Εβραίων εποίκων να αλλοιώσουν τον πολυ-θρησκευτικό χαρακτήρα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ διά της πλαγίας οδού επανήλθαν στο προσκήνιο πριν λίγες βδομάδες.

Στις 20 Φεβρουαρίου ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel» αποκάλυψε τα σχέδια της οργάνωσης συμφερόντων Εβραίων εποίκων «City of David Foundation» (El’ad) να διευρύνει το Εθνικό Πάρκο της πόλης στα ανατολικά με τη χρήση γης από το Όρος των Ελαιών και τις κοιλάδες Κιντρόν και Μπεν Χιννόμ σε συνεργασία με την Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ (ΙΝΡΑ).

The Church of the Russian Ascension, towering over the Mount of Olives, dates back to Helena, the mother of Byzantine emperor Constantine. (Shmuel Bar-Am)

Η αποκάλυψη σήμανε συναγερμό στην ιεραρχία του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Καθολική Εκκλησία και στην Αρμένικη Εκκλησία της ιερής πόλης.

Με κοινή επιστολή τους ζήτησαν την άμεση ανάσχεση των σχεδίων διεύρυνσης του «Εθνικού Πάρκου Ιερουσαλήμ» κατά 27,5 εκτάρια της από το Όρος των Ελαιών εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία και «αναμφίβολη αντίρρηση». Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα διατάρασσε μακροπρόθεσμα το καθεστώς της περιοχής μέσω επιδιωκόμενης κατάσχεσης ή εθνικοποίησης εδαφών μεταβάλλοντας εν καιρώ τη φύση ιερών τόπων της Χριστιανοσύνης.

Επισήμαναν πως βασικός στόχος του σχεδίου που «ενορχηστρώθηκε, αναπτύχθηκε και προωθήθηκε από οντότητες με προφανή, μοναδικό σκοπό να καταλάβουν και να εθνικοποιήσουν έναν από τους ιερότερους τόπους της Χριστιανοσύνης και να μεταβάλλουν τη φύση του».

Χαρακτήριζαν επίσης το σχέδιο «βάρβαρο μέτρο που συνιστά άμεση και προμελετημένη επίθεση στους Χριστιανούς της Ιερής Γης, στις εκκλησίες και τα αρχαία, διεθνώς εγγυημένα δικαιώματά του στην Ιερή Πόλη» υπό το πρόσχημα προστασίας «πράσινου» με απώτερο στόχο την «εξυπηρέτηση ιδεολογικής ατζέντας που αρνείται το καθεστώς και τα δικαιώματα των Χριστιανών της Ιερουσαλήμ».

“Παγώνει” το σχέδιο για μετατροπή πάρκου στο Όρος των Ελαιών

Πρώτος αποδέκτης της επιστολής διαμαρτυρίας ήταν η Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Ταμάρ Ζάντμπεργκ ενώ κοινοποιήθηκε στα προξενεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και του Βελγίου προκαλώντας διεθνή υποστήριξη αλλά και την αντίδραση ομάδας Αμερικανών Δημοκρατικών βουλευτών από την βουλή των Αντιπροσώπων που έτυχε εκείνες τις μέρες να πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

Οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τα σχέδια διεύρυνσης του Πάρκου σε βάρος των εδαφών του Όρους των Ελαιών και επιδίωξαν συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ ο οποίος επικαλέστηκε ελλιπή γνώση του θέματος, διαβεβαιώνοντάς τους πως καταβάλλει προσπάθεια για την μείωση των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ και πως θα εμποδίσει μέτρα που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη βίας.

Τελικά, τα γρήγορα αντανακλαστικά Ορθόδοξων, Καθολικών και Αρμενίων Ορθοδόξων δεν άφησαν περιθώρια ελιγμών στο υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος αναγκάζοντάς το να βάλει στο ράφι το αμφιλεγόμενο σχέδιο γνωστό με τον κωδικό αριθμό 101-674788.

Η Αρχή ΙΝΡΑ δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να προωθήσει το σχέδιο στην Επιτροπή Πολεοδομίας και αυτό δεν είναι έτοιμο για συζήτηση χωρίς συντονισμό και επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, στην περιοχή».

General view to the east Jerusalem neighbourhood of Silwan 21 June 2010. [Mahfouz Abu Turk/APA Images]

Πίσω από το σχέδιο διεύρυνσης του Πάρκου Ιερουσαλήμ

Μπορεί οι αντιδράσεις αυτές να ανέστειλαν, επί του παρόντος, τις προσπάθειες διεύρυνσης του Εθνικού Πάρκου της Ιερουσαλήμ ωστόσο είναι σίγουρο πως οι υποκινητές τους θα επανέλθουν με την επόμενη ευκαιρία.

Αυτό εξηγεί γιατί αμέσως μετά την κοινή επιστολή Ορθόδοξων, Καθολικών και Αρμενίων ακολούθησε κοινή ανακοίνωση ισραηλινών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που αντιτίθενται στις κινήσεις αλλοίωσης του πολυθρησκευτικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ.

Αμέσως μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ των ΤοΙ, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Bimkom, Emek Shaveh, Ir Amim και Peace Now έστειλαν επιστολή στην ισραηλινή εφημερίδα Τimes of Ιsrael επισημαίνοντας πως «υπάρχει άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα σε ό,τι συμβαίνει στο Σέικχ Τζαράχ και το σχέδιο επέκτασης του πάρκου», τονίζοντας:

«Είμαστε αντίθετοι στην κυνική κακή χρήση της κληρονομιάς και της περιβαλλοντικής προστασίας σαν εργαλεία των ισραηλινών αρχών για να δικαιολογήσουν την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών, την αναμόρφωση της Ιστορίας, τον καθορισμό της ιδιοκτησίας στο ιστορικό λεκανοπέδιο».

Παράλληλα ο Ντάνι Σάιντμαν ειδικός επί θεμάτων της πόλης της Ιερουσαλήμ και ιδρυτής της αριστερής οργάνωσης Terrestrial Jerusalem προειδοποίησε:

3705007206

«Οι λόγοι που υπάρχουν πίσω από αυτό το πρόσχημα επέκτασης του Πάρκου δεν έχουν καμία σχέση με την διατήρησης χώρου πρασίνου. Τα κίνητρα είναι άλλα: Η προώθηση της ιδεολογίας των οργανισμών Εβραίων εποίκων σε συνεργασία με μία κυβέρνηση  που κάνει, πολύ βολικά, τα στραβά μάτια στα σχέδιά τους ή απλώς δεν καταλαβαίνει».

Ένας από τους πιο βασικούς κινητήριους μοχλούς πίσω από τα σχέδια για την αλλοίωση της χρήσης γης του Όρους των Ελαιών είναι το «ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ» («City of David Foundation»,  γνωστό στα εβραϊκά ως El’ad).

The Binding of Isaac on Mt. Moriah

Η οργάνωση αυτή που ιδρύθηκε το 1986 από τον πρώην διοικητή επίλεκτων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, David Be’eri, δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες με βασικό σκοπό την αλλαγή του εθνοτικού, δημογραφικού και θρησκευτικού χάρτη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ ώστε να εμποδιστεί μελλοντικά η αναγόρευσή της σε πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Controversial 'builder' of Jewish East Jerusalem awarded Israel Prize | The  Times of Israel
Ο ιδρυτής της οργάνωσης City of David Foundation, David Be’eri

Αυτόν τον σκοπό τον προωθεί με διάφορα μέσα. Μεταξύ άλλων το επιχειρεί με:

  • Την αλλαγή της χρήσης δημόσιας γης ή γης που ανήκει σε χριστιανικές εκκλησίες.
  • Με την αγορά σπιτιών Παλαιστινίων από οργανώσεις Εβραίων εποίκων κυρίως των ΗΠΑ (είτε με δέλεαρ μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε με εκφοβισμό και βάρβαρες επιθέσεις φανατικών Ορθόδοξων Εβραίων εποίκων με χαρακτηριστικό ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια π.χ. στις συνοικίες Σιλωάμ και Σέιχ Τζαράχ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ).
Εικόνα
  • Με σχέδια επέκτασης του Πάρκου της Πόλης
  • Με την προώθηση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου κατασκευής τελεφερίκ που θα ενώνει το δυτικό και το ανατολικό τμήμα της πόλης, μετατρέποντας τους ιερούς τόπους των Χριστιανών σε θεματικό πάρκο.
  • Με ανασκαφές υπό την προστασία του Δήμου της Ιερουσαλήμ οι οποίες διενεργούνται με αδιαφάνεια, παρατυπίες δίχως να λείπουν απόπειρες πλαστογράφησης της Ιστορίας καθώς συχνά παρακάμπτονται επιστημονικές μέθοδοι έρευνας με γνώμονα την ανάδειξη του εβραϊκού χαρακτήρα και της εβραϊκής ιστορίας της Ιερουσαλήμ.
Οι ανασκαφές παρελθόντος είναι χρωματισμένες με πράσινο χρώμα και οι
σημερινές ανασκαφές με μπλε σε χάρτη που παραθέτει το Ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ.

Το «Ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ» από την άλλη απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του με τον ισχυρισμό ότι οι αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια επέκτασης του Εθνικού Πάρκου της Ιερουσαλήμ έχουν πολιτικά κίνητρα και ξεκινούν από οργανώσεις που «λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να διατηρείται η Ιερουσαλήμ σε μία κατάσταση παραμέλησης και να ενισχυθεί η ρητορική τους πως οι Εβραίοι και οι Άραβες δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ισραηλινή κυριαρχία σε όλη την Ιερουσαλήμ».

Η προειδοποίηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’

Η απόσυρση των σχεδίων επέκτασης του Εθνικού Πάρκου δεν καθησύχασε τον 69χρονο Ορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση μετά την αναστολή των σχεδίων επέκτασης του Πάρκου, εκτιμώντας ότι οι Εκκλησίες πέτυχαν μια νίκη στον αγώνα για την διατήρηση των ιερών τόπων και της ακίνητης περιουσίας τους στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών.

Ωστόσο, τόνισε ότι η χαρά για την νίκη δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος εις βάρος των Εκκλησιών τελείωσε και δεν λησμονείται η ανάγκη για συνέχιση της μάχης για την ακίνητη περιουσία και σε άλλες τοποθεσίες των Ιεροσολύμων, όπως η Πλατεία Όμαρ Ιμπν αλ-Χατάμπ.

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία, και ιδιαίτερα προς τους εκπροσώπους της Αρμενικής και της Καθολικής Εκκλησίας που συμμετείχαν στο σχετικό αίτημα κατά του σχεδίου προς την Υπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος Ταμάρ Ζάντμπεργκ.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επίσης τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που έθεσαν αυτό το θέμα κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πίσω από τέτοιου είδους σχέδια κρύβεται ο στόχος της αλλαγής της ταυτότητας της Αγίας Πόλης, κάτι που επιδιώκουν ριζοσπαστικές ομάδες εχθρικές προς τους Χριστιανούς και τις εκκλησίες, υπενθυμίζοντας πρόσφατη δήλωσή του ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν θα παραδοθεί από τον πόλεμο που γίνεται εις βάρος του από ριζοσπαστικές ομάδες και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων του, καθώς και ενάντια σε οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά την Χριστιανική παρουσία στα Ιεροσόλυμα.

Είναι φανερό πως τέτοια σχέδια θα επανέλθουν στο τραπέζι καθώς ευνοούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα Εβραίων εποίκων.

Το τίμημα ωστόσο θα είναι, για μία ακόμη φορά, οδυνηρό καθώς αναμένεται να προκαλέσει μία νέα και ίσως μεγαλύτερη ανάφλεξη σε μία πόλη με ιδιαίτερα μακρά παράδοση αιματοχυσίας και πολέμων διαρκείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα