ΑΘΗΝΑ
15:21
|
26.04.2024
Η ΝΔ ψήφισε και τις τρείς συμβάσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη. ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν το Μνημόνιο συνεργασίας με τα ΗΑΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τρία σχέδια νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν αντίστοιχα την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ενέργειας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του Πλαισίου για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας και της συνεργασίας στον τομέα της Ανανεώσιμης Ενέργειας με την Ινδία ψηφίστηκαν απόψε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η ΝΔ ψήφισε και τις τρείς συμβάσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθούν στη συζήτηση της Ολομέλειας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το Μνημόνιο συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πλαίσιο της ίδρυσης της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχία, ενώ δήλωσε «παρών» στην κύρωση της συνεργασίας με την Ινδία.

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε το Μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με τις άλλες δύο συμφωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, ζήτησε την υπερψήφιση των τριών κυρώσεων τονίζοντας πως «τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει κάθε μέρα όλο και πιο πολύ όλες τις χώρες του κόσμου και η ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία έχει εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας, για την επόμενη μέρα κυρίως στον τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να κάνει σημαντικά βήματα, ούτως ώστε, με το κατάλληλο μείγμα πολιτικών, να προωθήσει την πράσινη μετάβαση και τη σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη ανέφερε πως «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε τέτοιες συμφωνίες, καθώς τέτοια Μνημόνια μπορούν να προσφέρουν πολλά, τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε διπλωματικό, αλλά θα δηλώσουμε επιφύλαξη για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αναμένοντας να δούμε και γενικότερα τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της ενέργειας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε και αυτός επιφύλαξη για την Ολομέλεια παρά τη θετική προσέγγιση του κόμματός του στις τρείς αυτές Συμβάσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής καταψήφισε το Μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς, όπως είπε, αυτό εντάσσεται και εξυπηρετεί τόσο το γενικότερο σχέδιο της «Πράσινης Ενεργειακής Συμφωνίας» όσο και την «Πράσινη Μετάβαση» που προωθεί η ΕΕ και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά στο να δώσει μια ακόμη κερδοφόρα επενδυτική διέξοδο σε τεραστίων διαστάσεων κεφάλαια που έχουν συσσωρευτεί σε προϊόντα πράσινης ενέργειας.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του στην Ολομέλεια. Για την Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία αναρωτήθηκε πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά της χώρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αποδείχθηκε κερδισμένη από το προγενέστερο πρόγραμμα «Ήλιος» του 2012.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ένα «ωραίο παραμύθι» με αναφορές στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και με «δράκο», ο οποίος βρίσκεται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που προβλέπονται και για τις οποίες το ΜέΡΑ25 είναι αντίθετο, γι’ αυτό και την καταψηφίζει.

Για την Ηλιακή Συμμαχία, είπε, πως αυτή είναι μια «βιτρίνα» καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα όχημα κολοσσιαίων επενδύσεων που στο επίκεντρό τους έχουν την Παγκόσμια Τράπεζα και μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς και τον πράσινο καπιταλισμό, αντί για μικρές κοινότητες ηλιακής ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα