ΑΘΗΝΑ
15:38
|
18.05.2024
Εάν η Ρωσία ανταπαντήσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου άλλα 20 έως 30 δολάρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα ώθηση στις τιμές του αργού έδωσαν οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βρετανίας για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα της Τρίτης.

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς τύπου μπρεντ ενισχύθηκε πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, νωρίς σήμερα το πρωί στην Ευρώπη, ενώ το αμερικανικό αργό κυμάνθηκε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI παράδοσης Απριλίου αυξάνεται πάνω από 1,5% στα 125,62 δολάρια το βαρέλι (χθες αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν εκτινάχθηκε στα 128 δολάρια το βαρέλι) και το μπρεντ παράδοσης Μαΐου ενισχύεται κατά σχεδόν 2%% στα 130,44 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη, έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 35% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, και διαμορφώθηκαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Για ύφεση προειδοποιούν οι αναλυτές

Η απαγόρευση των ΗΠΑ για το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, προειδοποίησαν οι αναλυτές, και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση εάν κλιμακωθεί περαιτέρω.

Εάν η Ρωσία ανταπαντήσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, αυτό θα μπορούσε «εύκολα» να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου άλλα 20 έως 30 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. Η Μόσχα είχε προηγουμένως απειλήσει να διακόψει την Ευρώπη από τις προμήθειες φυσικού αερίου της, εάν οι δυτικές χώρες στοχοποιήσουν τον ενεργειακό της τομέα.

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών την Τρίτη, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια πριν από τα κέρδη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι τιμές είχαν ήδη ανέβει στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας σε υψηλά που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2008.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείται ύφεση στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, που θα φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τελικά επηρεάζει την ικανότητα της Κίνας να πουλά καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Λίποου.

Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη έως το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, η πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας σε όλες τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες θα «μείωνε σοβαρά και θα διατάρασσε τον ενεργειακό εφοδιασμό», στέλνοντας τις τιμές περαιτέρω σε «αχαρτογράφητη περιοχή», ανέφερε η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

«Ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες θα τελείωνε το έτος περίπου στο 5% σε αντίθεση με το 2,4% που προβλεπόταν πριν από την εισβολή και οι επιπτώσεις της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών θα ωθήσουν την ευρωζώνη σε ύφεση», εκτιμά η Μπ έιν.

Θεωρητικά, οι ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναδιαταχθούν για να μετριαστεί η στενή προσφορά στη Δύση, αλλά πρακτικά μπορεί να μην λειτουργήσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους.

«Εάν οι δυτικές χώρες αγοράζουν λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν καταρχήν να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και αντίστοιχα λιγότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ρέει στη Δύση», σημείωσε.

«Αλλά αυτή η «αναδιάταξη» δεν είναι τέλεια, όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς και άλλων τεχνικών τριβών, αλλά και επειδή η Κίνα και η Ινδία μπορεί να διστάζουν να αυξήσουν απότομα τις εισαγωγές και τις αντίστοιχες πληρωμές τους σε μια εποχή που η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας», πρόσθεσε ο Χάτζιος.

Αντανακλώντας αυτές τις ανησυχίες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη εκτιναχθεί και η Goldman βλέπει δυνατότητες για περαιτέρω κέρδη. Ο Χάτζιους είπε ότι η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ένα «παρατεταμένο σοκ » στις τιμές του πετρελαίου θα μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και θα επηρεάσει το κόστος διαβίωσης για τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από businessnews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Ρωσία: Δικαστήριο επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα για περιουσιακά στοιχεία της UniCredit

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα