Βασικό μέλημα της Ελλάδας είναι η προστασία της ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα, και η ασφάλεια του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.
Υπενθύμισε πως μετά την ρωσική εισβολή, ο Νίκος Δένδιας έχει συμμετάσχει σε τρία Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και είχε μια σειρά από διμερείς επαφές με ομολόγους του, τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Επίσης, είχε, μεταξύ άλλων, τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ολλανδίας, ενώ συναντήθηκε με τους πρέσβεις των μονίμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τον Ουκρανό πρέσβη και τους πρέσβεις των βαλτικών χωρών.
Ερωτηθείς για τα νέα αιτήματα ένταξης στην ΕΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας υπογράμμισε πως «θα πρέπει για όλες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν να ακολουθηθεί η διαδικασία» και σημείωσε -επικαλούμενος τον Νίκο Δένδια κατά τη συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του και τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ- «στην όλη αυτή η κρίση, αυτό που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν μπει στο περιθώριο, ότι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Το αντίθετο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας και της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε πως η ανάρτηση της πρεσβείας «ήταν δυστυχώς απαράδεκτη και δεν συνάδει με τη διπλωματική πρακτική»
Σχετικά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής απάντησης στο ουκρανικό ζήτημα παρατήρησε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά όσο ασχολούμαι με τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας», στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ της περασμένης Παρασκευής συμμετείχαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, και το απόγευμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών». Υπό το πρίσμα αυτό, επισήμανε πως το ζήτημα της άμυνας «παίρνει μια νέα δυναμική, αλλά πάντα υπάρχει ένας συντονισμός με τους ατλαντικούς εταίρους μας».