ΑΘΗΝΑ
01:39
|
08.09.2024
«Όλοι οι λαοί, οι πιστοί όλων των θρησκειών και οι χώρες στην περιοχή μπορούν και θα πρέπει να ζήσουν με ειρήνη» είπε φθάνοντας στην Άγκυρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα και η σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία είχε σίγουρα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια. Όμως θα δοκιμάσουμε την επανεκκίνηση στις σχέσεις μας, μετρημένα και προσεκτικά, με αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις χώρες μας» δήλωσε αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ.

President Isaac Herzog speaks to reporters before departing for a visit to Turkey on March 9, 2022 (Haim Zach/GPO)

Με αυτή τη δήλωση ο 61χρονος Χέρτζογκ ξεκίνησε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία από το 2007 προετοιμάζοντας το έδαφος πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργότερα απόψε, στην Άγκυρα και το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο τελευταίος προς τιμή του Ισραηλινού ομολόγου του.

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης αναμένεται η βολιδοσκόπηση δυνατοτήτων για αναθέρμανση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα, πλην εκείνου των εμπορικών σχέσεων οι οποίες παρέμειναν αδιατάρακτες παρά την «ψυχρότητα» στις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις.

A plane carrying Israeli President Isaac Herzog lands in Esenboğa Airport, capital Ankara, Turkey, March 9, 2022. (AA Photo)

Φθάνοντας στην Άγκυρα ο Ισραηλινός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την θερμή υποδοχή, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως όλοι οι λαοί, οι πιστοί όλων των θρησκειών και οι χώρες στην περιοχή μπορούν και θα πρέπει να ζήσουν με ειρήνη.

Τι θα συζητήσουν

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν (κυρίως από τουρκικής πλευράς) οι δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας δεδομένων των μεγάλων αναγκών της τουρκικής οικονομίας σε Ενέργεια.

Δεν θα λείψουν βεβαίως οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο καθώς ο Ισραηλινός πρόεδρος μεταβαίνει στην Τουρκία κατά την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις αμφοτέρων χωρών, διατηρούν τις τελευταίες μέρες στενή επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς (για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία) επιθυμούν ρόλο μεσολαβητή στην αποκλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης.

Η επίσκεψη του Χέρτζογκ σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προετοιμάστηκε εδώ και μήνες από ανώτερα στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Πριν την διήμερη επίσκεψη του Χέρτζογκ στην Τουρκία προηγήθηκαν οι επισκέψεις του στην Ελλάδα (24 Φεβρουαρίου) και στην Κύπρο (2 Μαρτίου), επιχειρώντας να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας πως η αναθέρμανση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα